La Policia Nacional va evitar la que havia de ser l’acció més cridanera contra la cimera de l’OTAN abans que passés. Activistes del grup XR (Extinction Rebellion) i Joventut pel Clima pretenien entrar al Museu del Prado i protagonitzar una acció de protesta durant els dies de la reunió dels caps d’Estat i de Govern de l’Aliança Atlàntica a Madrid.

La seva intenció era accedir a la sala on hi ha el quadre de Las Meninas, de Velázquez, el mateix lloc on va tenir lloc dimecres la foto del sopar de gala dels caps de Govern. Els mateixos activistes van descartar fer-ho la mateixa nit de la trobada dels líders mundials, a causa de les enormes mesures de seguretat, i l’havien planejat per a algun altre dia de la cimera.

Agents de la Brigada d’Informació i de Seguretat Ciutadana van participar en l’operació, que es va desenvolupar dijous 23 de juny. Els activistes van decidir avançar la data fins dies abans que s’iniciés la cimera de l’OTAN per evitar el desplegament de seguretat més gran, però no van aconseguir el seu objectiu.

L’alarma va saltar, segons fonts policials, quan una dona va comprar 40 entrades per accedir al museu. El dispositiu desplegat va permetre identificar 21 activistes quan ja es disposaven a entrar al Prado. En escorcollar-los, els agents van trobar caretes i pancartes. Altres fonts parlen que portaven pots de pintura.

El pla previst

La intenció dels activistes de XR era, segons fonts policials, dissoldre’s en grups pel museu i protagonitzar finalment una acció no violenta a la sala de Las Meninas, però el Prado ja estava blindat per la policia. De fet, té una comissaria permanentment a l’interior del Museu.

Els membres de XR van tenir més sort i més facilitats pocs dies després, el dilluns 27, quan una trentena van aconseguir entrar al museu Reina Sofía i van realitzar una performance a la sala del Guernica, de Picasso. En aquesta ocasió, els activistes es van estirar a terra fingint estar morts. Quatre d’ells, vestits de gala, brindaven amb pancartes on es podia llegir «La Guerra és la mort de l’Art» i «Aquí es reuniran els senyors de la guerra».

Extinction Rebellion o XR és un grup ecologista que lluita contra el canvi climàtic i la passivitat dels governs. Va néixer a Anglaterra, on el 7 d’octubre del 2019 més de 500 persones van intentar ocupar i paralitzar l’aeroport London City, asseient-se durant tres dies davant de les portes de sortides i arribades. El seu símbol és un rellotge de sorra i el seu eslògan contra el canvi climàtic és «el temps s’acaba». Afirmen distingir-se d’altres grups com Ecologistes en Acció i Greenpeace, dels quals diuen que ja «formen part del cor». A Espanya va tenir la seva posada de llarg el desembre del 2019, durant la cimera del clima que es va celebrar a Madrid. Un portaveu d’Extinction Rebellion a Espanya va explicar llavors que «som un moviment no violent». 

Fonts policials ja indicaven que «estan ben organitzats, es mouen per Telegram. Un ideòleg els guia tots i fa els preparatius, però el dia de l’acció és un altre responsable l’encarregat de dir a la resta el que ha de fer».