El Congrés dels EUA ha aprovat definitivament el vast pla d’inversions en matèria de sanitat i canvi climàtic auspiciat pel president Joe Biden, un fet que constitueix una important victòria política per al líder de la Casa Blanca a menys de tres mesos d’unes transcendentals eleccions legislatives. Gràcies a la seva exigua majoria, els demòcrates de la Cambra de Representants han aconseguit tirar endavant la iniciativa, que preveu el desemborsament d’un total de 430.000 milions de dòlars.

El text ha de col·locar el país al camí per aconseguir l’objectiu de limitar les emissions de gasos amb efecte hivernacle, i serà promulgat pel cap de l’Estat la setmana vinent. «Avui ha guanyat el poble», ha escrit Biden en un tuit. «Amb aquesta llei, les famílies notaran un descens en el preu dels medicaments, dels serveis de salut, de l’energia», ha continuat.

Contra el canvi climàtic

La legislació estableix que 370.000 milions de dòlars s’han de destinar a polítiques a favor del medi ambient per lluitar contra el canvi climàtic, mentre que els 60.000 milions restants aniran a parar al sector de la sanitat. Batejada amb el nom de llei contra la inflació, el text legal també imposa un impost mínim del 15% a les empreses que han obtingut més de 1.000 milions de dòlars de beneficis.

«Avui és un dia per a la celebració», ha remarcat la ‘speaker’ de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi. Aquesta llei permetrà a «les nostres famílies prosperar, i al planeta sobreviure». Es tracta de la partida de diners públics més gran destinada al medi ambient mai aprovada als EUA. En canvi, des del grup republicà, el sentir general era molt diferent: els congressistes consideren que la llei generarà despeses públiques innecessàries, i han fustigat l’ocupació de les finances públiques per finançar les esmentades polítiques. El president Donald Trump havia demanat a través de la seva pròpia xarxa social Truth Social als republicans que s’oposessin a la llei.