Dues veïnes de Lloret de Mar, Maria Cristina Baltrons i Dolors Masana (de 62 i 64 anys, respectivament), van morir ahir al matí en un accident de globus aerostàtic a la localitat de Göreme, dins la regió turística de la Capadòcia (Turquia). En l’accident, cinc turistes més -totes de Lloret- van resultar ferides, una d’elles en estat greu, i van ser hospitalitzades. A darrera hora de la tarda, la Conselleria d’Exterior de la Generalitat va confirmar que dues de les ferides havien rebut l’alta. La Generalitat també va precisar que la persona en estat greu romandrà ingressada a l’UCI però no es tem per la seva vida. Les dues difuntes són conegudes a la població selvatana i havien marxat en un viatge organitzat per una agència de viatges de la localitat. La sortida, en què hi anaven 22 persones, totes elles veïnes de la localitat, va marxar dilluns de Catalunya i tenia previst recórrer diversos punts turístics del país. 

La reconstrucció dels fets

El globus es va enlairar des del districte d’Avanos a les 7.25 hores i va haver de fer un aterratge forçós a la localitat de Göreme a causa d’una ràfega sobtada de vent a les 8.50 hores. En el moment de l’accident, hi havia una trentena de turistes i dos tripulants al globus. «El globus aerostàtic s’ha enlairat a les 07.25 d’aquest matí i ha fet un aterratge forçós les 08.50 a la regió de Kavak, a la província de Nevsehir [on és la Capadòcia]. Després de l’accident, els nostres equips s’han desplaçat al lloc de l’accident», va explicar el governador de la província en un comunicat. «Segons les primeres determinacions, l’accident s’ha produït a causa de l’increment inesperat del vent. S’ha iniciat una investigació judicial i administrativa en relació amb l’accident», va detallar l’escrit. La companyia propietària del globus, tanmateix, va assegurar que hi ha hagut un error de seguretat durant l’aterratge. «Durant la baixada, les persones que no s’han posat en la posició de descens han caigut de la cistella», va afirmar el responsable de l’empresa, Abdullah Inal.

El Govern es posa a disposició 

Al llarg del matí, el Departament d’Acció Exterior i UE van posar en marxa els protocols que s’activen en casos d’emergències de catalans a l’estranger. Entre d’altres, la consellera Serret es va posar en contacte amb les autoritats locals turques per posar el Govern de Catalunya a la seva disposició, com també ho va fer amb el Ministeri d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació espanyol i amb el cònsol d’Ankara, que es va desplaçar al lloc dels fets. 

El Govern també va activar els canals de suport a les famílies afectades, concretament el servei de suport psicològic per a les famílies que ho necessiten, i Exteriors es va coordinar amb els Departaments de Salut i Interior per fer l’acompanyament. El Govern té un representant a Istanbul a disposició dels familiars de les víctimes i de totes les persones afectades per acompanyar-los i ajudar en tots els tràmits que puguin sorgir. Finalment, el Departament d’Acció Exterior també va habilitar un correu (emergencies.exteriors@gencat.cat) per a aquells ciutadans i ciutadanes que requereixin de més informació sobre l’accident.

Els serveis d'emergències treballant al llocs de l'impacte del globus EFE