Alarma a la Xina per un brot de pneumònia "desconeguda" en nens: l'OMS demana més informació

Llargues cues de nens en hospitals i fotografies d'infants amb el gota a gota als passadissos de centres pediàtrics

Algunes notícies i informes que van corrent a les xarxes socials descriuen multitud de nens als hospitals amb pneumònia, però sense especificar la causa exacta de la malaltia

Increment de casos de pneumònia infantil d'origen desconegut a la Xina

Increment de casos de pneumònia infantil d'origen desconegut a la Xina / CCTV

Michael Houses

L'OMS (Organització Mundial de Salut) ha sol·licitat formalment a la Xina que comparteixi informació detallada sobre un augment considerable de les malalties respiratòries.

I malgrat que la Xina fa mesos que informa d'un augment de les malalties respiratòries al seu territori, les informacions que acaben d'aparèixer als mitjans xinesos, amb llargues cues de nens en hospitals i fotografies d'infants amb el gota a gota pels passadissos de centres pediàtrics, han encès les alarmes.

Perquè a més, hi ha informacions de metges xinesos assegurant que la situació que estan vivint aquest any supera en quantitat i gravetat a la d'anys anteriors.

Cues en hospitals pediàtrics

De moment, els experts de salut xinesos asseguren que les malalties es poden atribuir a patògens coneguts com el de la grip (influença), o el causant de la pandèmia del coronavirus (SARS-CoV-2) o també el Mycoplasma pneumoniae, que és un bacteri comú que generalment causa malalties lleus en nens.

L'OMS, de moment, ha sol·licitat informació de la Xina per esbrinar l'origen d'aques brot de pneumònia en nens

L'OMS, de moment, ha sol·licitat informació de la Xina per esbrinar l'origen d'aques brot de pneumònia en nens / Freepik

Però la realitat que està transcendint aquests dies no sembla tenir molta relació ni amb la grip, ni amb un brot habitual de pneumònia, ni amb els típics brots de VRS (Virus Respiratori Sincital).

Algunes notícies i informes que van sortint a les xarxes socials descriuen multituds de nens a hospitals amb pneumònia, però sense especificar la causa exacta de la malaltia.

I el comunicat de l'OMS d'avui explica la seva preocupació:

"No està clar si aquests fets estan associats amb l'augment general d'infeccions respiratòries prèviament informat per les autoritats xineses, o amb esdeveniments separats".

Desconfiança amb les autoritats sanitàries xineses

Diversos experts han manifestat aquests dies que l'actual augment de casos podria no ser motiu de preocupació, i expliquen que el més raonable és esperar a noves proves que puguin explicar les raons dels casos sense un diagnòstic concret, de moment.

El problema és el comportament de les autoritats xineses tant durant el brot de SARS el 2003 com durant l'inici de la pandèmia del coronavirus que va començar el 2020, desperta desconfiança i fa que el món es posi en alerta.

L'OMS demana més informació a la Xina

L'OMS demana més informació a la Xina / EFE

I aquesta és probablement la causa d'aquesta reacció ràpida per part de l'OMS que ha volgut avançar-se i sol·licitant informació a la Xina.

L'OMS va dir que havia sol·licitat resultats de laboratori dels casos reportats entre nens, així com més detalls sobre la càrrega actual que estan suportant els sistemes d'atenció mèdica.

I va dir també que es manté en contacte amb metges i científics a través de les seves xarxes a la Xina.

Però de moment els funcionaris xinesos no han reconegut públicament que existeixi una preocupació sobre patògens desconeguts, i tampoc han respòs públicament a la declaració de l'OMS. I en referència als mitjans de comunicació del país, el que estan fent fins ara és una crida a la calma explicant que l'innegable augment de les malalties respiratòries es deu, fonamentalment, a l'aixecament dels tres anys d'estrictes restriccions pel coronavirus.

Afegeixen que les restriccions d'aquests últims anys han mantingut allunyats als virus d'hivern de tota la vida, i que per això sembla més dramàtic aquest increment de casos.

Als centres hospitalaris de la Xina hi ha llargues cues amb nens afectats per pneumònia

Als centres hospitalaris de la Xina hi ha llargues cues amb nens afectats per pneumònia / Mark R. Cristino

De moment, no hi ha dades sobre el nombre de casos ni sobre l'evolució de la malaltia si bé ha transcendit que un hospital ha hagut de realitzar en un dia gairebé set vegades més broncoscòpies de les que fa habitualment.

També hi ha dades per a la tranquil·litat

Diversos experts han assegurat que l'aparició d'aquests casos no diagnosticats, però amb símptomes similars a la pneumònia no han de significar l'aparició d'un nou patogen, ja que són símptomes molt habituals a l'hivern.

Les mascaretes s'han tornat a convertir en un element quotidià a la Xina

Les mascaretes s'han tornat a convertir en un element quotidià a la Xina / Mark R. Cristino

També és esperançadora l'afirmació que en molts altres països van experimentar un augment important de les infeccions quan es van aixecar les mesures restrictives contra la COVID-19.

La clau ara, asseguren els experts, és realitzar proves als nens que estan malalts a la Xina i confirmar o descartar les causes conegudes.

I si les proves diagnòstiques segueixen sortint negatives, significaria que no s'identifiquen amb cap dels virus coneguts i podrien apuntar cap a un nou patogen.