Girona exerceix la capitalitat de la demarcació i de la comarca del Gironès. És el màxim exponent del territori de les comarques gironines i el punt de referència per a bona part de les administracions. Durant els darrers anys, la ciutat de Girona ha experimentat una gran transformació urbana i s'ha dotat de grans equipaments. A banda, ha fet un salt turístic important i s'ha convertit en un gran pols d'atracció de visitants, no només durant l'estiu.

Girona té un gran i destacat patrimoni monumental i artístic. El punt neuràlgic és la Catedral i la basílica de Sant Feliu. Des d'aquest punt trobem el Barri Vell i el barri jueu, un dels més ben conservats d'Europa i amb un important llegat històric. La Girona monumental és un punt que deixa meravellats els turistes donat que fa anys es va fer un esforç per a la seva recuperació i transformació. Amb els anys el Barri Vell s'ha postulat amb la joia turística de la ciutat. La seva popularitat es va disparar fa uns anys amb el rodatge de la sèrie Jocs de trons. Els seus espais naturals van donar la volta al món i això va atraure molts turistes que van voler trepitjar i tocar les pedres mil·lenàries del Barri Vell.

Una de les referències de la ciutat és l'exposició de flors que se celebra cada mes de maig durant tots caps de setmana. Es tracta d'una explosió de flors, elements ornamentals, muntatges florals i actes culturals que fa que els carrers del Barri Vell quedin a vegades petits per donar cabuda a tot els visitants. És tota una referència que ha traspassat fronteres. Les Fires de Sant Narcís són també una cita anual que atrau molta gent de fora, especialment l'1 de novembre, diada de Tot Sants on els carrers del centre s'omplen de fires artesanes, dibuix i parades de tota mena.

Les cases de l'Onyar són la principal carta de presentació de la ciutat i sens dubte la imatge més fotografiada des de qualsevol dels seus ponts que uneixen el Barri Vell i el centre històric amb l'eix comercial i el centre urbà de la ciutat.

La capital gironina presenta també una gran oferta gastronòmica amb El Celler de Can Roca, de 3 estrelles Michelin com a gran estandard juntament amb el Restaurant Maçana, amb 1 estrella Michelin. I pel que fa als museus destaca el Museu del Cinema, un equipament únic a tot el món.