En l'informe «La ciberseguretat a Catalunya» es determina que hi ha actualment una tendència que posa de manifest que el mercat de la ciberseguretat creix al mateix temps que avança la transformació digital de la societat. Aquesta és una tendència tecnològica a l'alça que ho corrobora igualment un informe del Mobile Wolrd Capital en què es constata que Barcelona constitueix el cinquè hub digital d'Europa per capital invertit i que durant l'any passat va rebre el 66,4 per cent de tota la inversió en start-ups a Espanya. Aquesta dada recollida també en l'estudi que fa una radiografia molt detallada de la ciberseguretat al nostre territori es complementa amb la que manifesta que la despesa en ciberseguretat l'any passat va arribar fins als 114.000 milions d'euros, cosa que suposa un augment del 12,4 per cent respecte a l'any anterior. Durant aquest 2019 que estem a punt de finalitzar, aquesta despesa s'enfilarà ja als 124.000 milions, amb un creixement total del 8,7 per cent.

Disposar de professionals i personal format per respondre a un ciberatac en una empresa és fonamental i cal que hi hagi una conscienciació generalitzada. Segons l'estudi sobre la ciberseguretat, els coneixements que avui en dia «requereixen les empreses s'han d'obtenir principalment a través d'estudis postuniversitaris, certificacions i experiència laboral». Per complementar-ho amb xifres: Actualment es necessiten 2.000 professionals a Catalunya i els màsters que s'imparteixen aporten un centenar de professionals a l'any.

En aquesta mateixa línia, en el capítol sobre la gestió del talent en ciberseguretat s'assegura que la dificultat per cobrir «les ofertes de feina de ciberseguretat a Barcelona s'evidencia en el fet que és on millor es recompensa el talent en aquest àmbit amb salaris més ben pagats de l'àmbit tecnològic». És fonamentalment, un mercat laboral amb futur i això s'evidencia amb aquestes contundents xifres: «La falta de professionals de la ciberseguretat arriba a 3 milions a tot el món i el forat és de 142.000 tan sols a Europa. El 58 per cent de les empreses tenen posicions obertes en ciberseguretat pendents de cobrir».

A banda dels màsters de formació en aquesta matèria que s'ofereixen a Catalunya, hi ha també 11 centres que imparteixen un cicle formatiu de grau superior en Administració de Sistemes Informàtics en Xarxa per tenir un bon perfil de professional en ciberseguretat.

I cap on van les tendències en el terreny de la ciberseguretat? Doncs segons consta a l'estudi, per exemple amb el Big Data i la intel·ligència artificial que potencia la capacitat de prevenció i detecció d'Advanced Persistent Threats; el Blockhain, que aporta integritat de les dades i alta disponibilitat; el 5G, que potencia la connectivitat segura d'un elevat nombre de disposicions i comunicacions crítiques; el IoT, que implica la proliferació de dispositius de menor capacitat computacional que cal protegir; la indústria 4.0, que comporta la irrupció dels ciberriscos al sector industrial; la computació quàntica, que en pocs anys permetrà desxifrar parts dels algoritmes de xifratge actuals; l'autentificació biomètrica o multifactor, que assegura l'accés a dispositius, serveis i zones restringides, o la computació en núvol, que suposa delegar la seguretat de dades i sistemes propis al núvol, entre d'altres.