Des de la creació de la seu a Girona del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, l'any 1988, la Junta integrant en aquell moment va proposar-se com un dels objectius principals potenciar la participació del col·lectiu a la vida pública de les comarques gironines. Així va néixer la Comissió d'Imatge Pública, que, el 1989, va organitzar la primera edició del Concurs Literari d'Articles Periodístics de Divulgació de la Psicologia. En un principi eren articles periodístics perquè el seu format permetia que es publiquessin a la premsa local. El propòsit era donar a conèixer la professió a la població perquè la feina de psicòleg no era coneguda pel públic en general en aquell moment.

Trenta anys després es pot afirmar que les coses han canviat. La psicologia és coneguda i els professionals estan integrats en el teixit social. «Des del Col·legi ens complau haver pogut celebrar aquest 2019 la trentena edició», afirmen.

Durant aquests 30 anys les diferents Juntes Rectores han mantingut el concurs com una tradició i segueix viu amb un nivell constant de participació. En la darrera edició s'han presentat 32 articles en la categoria de col·legiats (16 de la província de Girona i 16 de la província de Barcelona). En la categoria d'estudiants s'han presentat tres articles de les comarques gironines, un del Centre Associat UNED-Girona i dos de la Universitat de Girona.

Per llegir els articles guanyadors d'aquesta edició 2019 es pot accedir al web del col·legi gironí, a l'apartat de concurs literari. El primer premi el va guanyar l'atricle Descansa en Pau. La vida després de la mort perinatal, de la psicòloga Gemma Sala García. El segon premi va ser per a Tradicions, consells, trucs i suggeriments dels nostres avis. Com coure mongetes per cuidadors, d'Isabel Sala Matavera. El tercer premi el va guanyar Quan la vida s'esmicola en mil bocins. Crònica d'una malaltia degenerativa, de Montse Armero Alonso. D'altra banda, la menció u va ser per a Però jo em quedo, d'Elisabet Casellas Pujol; i la menció dos, Deu i jo, d'Imma Riu Hernández.