E

ls qui el van conèixer en la seva anterior etapa al Girona tenen clar que Ricardo Rodríguez és un entusiasta del futbol, però això també queda clar fent un cop d'ull al seu bloc d'internet. Allà el nou entrenador del Girona explica amb pèls i senyals la seva filosofia, les seves reflexions i la seva manera d'entendre el joc que l'apassiona. També hi inclou tota mena d'anècdotes, vídeos amb entrevistes, i diversos gràfics amb estudis tàctics. Una autèntica declaració d'intencions que permet conèixer Ricardo Rodríguez vist per ell mateix.

Un dels factors coincidents entre els seus exjugadors és el caràcter positiu del tècnic i el seu ?interès en crear bons ambients de treball al vestidor. Ricardo ho explica al seu web, recordant el que li va passar, precisament, pocs dies després d'haver aterrat a Girona per entrenar el juvenil l'any 2006. "Vaig percebre que l'autoconcepte que els jugadors tenien d'ells mateixos individualment i col·lectiva era força baix. Recordo que vaig començar a parlar-los d'aquests coses [...] i en aquell moment, sense tenir-ho preparat, se'm va ocórrer que durant un minut el futbolistes li diguessin a un altre jugador totes les coses bones que podia aportar a l'equip", escriu el tècnic. De seguida es va crear "un ambient molt positiu i divertit" que va contribuir a fer entendre als seus nois que la resta de companys tenien una idea d'ells molt diferent a la seva. Per tot plegat Rodríguez subratlla que "crec que un dels aspectes on hem d'incidir com a entrenadors és que el nivell de confiança i autoestima del nostre equip i dels nostres futbolistes sigui el més elevat possible, perquè a major autoconfiança, major capacitat per assolir metes".

En un altre dels apartats del seu ampli web, Ricardo aprofundeix sobre les seves capacitats com a entrenador. Allà hi destaca que sap gestionar vestidors "amb gran habilitat, per donar equilibri a l'equip" i també subratlla la seva "alta capacitat de lideratge, amb una gran habilitat per gestionar la direció d'equips, buscant que el futbolista i el grup tinguin un objectiu comú i que siguin capaços de rendir per sobre de les seves possibilitats". Anant una mica més enllà s'exposa que Rodríguez "és un entrenador amb alta capacitat d'observació i anàlisi" perquè "té el ?coneixement i intuïció suficient per saber on, quan i com actuar en benefici del col·lectiu". La seva versatiliat -"sap adaptar-se a diferents cultures"- és un altre dels punts forts del nou tècnic gironí, que a més a més ha desenvolupat una metodologia pròpia d'entrenaments denominada Especificitat tàctica que permet entrenaments de gran intensitat, eficàcia i exigència pel jugador. "El futbolista percep que treballa de la forma més específica possible en relació amb allò que es trobarà durant la competició, fet que l'ajuda a estar preparat per afrontar els diferents reptes que es va trobant", escriu, afegint que li agrada moltíssim introduir l'ús de les noves tecnologies en el dia a dia. Ho demostra amb fets: Ricardo té compte a una llarga llista de xarxes socials, com Twitter, Facebook, Linkedin, SoundCloud i Google+.

Carta a l'afició del Girona

L'última entrada al bloc la va fer ahir mateix, per penjar les seves primeres reflexions una vegada oficialitzada la seva arribada al Girona. Rodríguez arribarà a la ciutat la setmana que ve -possiblement el presentaran dimarts- i ahir va escriure unes línies dirigides a l'afició: "Fa uns quants anys vaig deixar enrere una de les millors experiències que he viscut com a entrenador. L'ascens del Girona a Segona B. Des de llavors fins ara he trobat a faltar entrenar, tot i que he tingut la possibilitat d'evolucionar com a tècnic vivint experiències que m'han fet crèixer professionalment. Tornar a Girona és un repte espectacular, que afronto amb la major de les il·lusions. Farem el possible per fer-vos feliços i que gaudiu del futbol".