El Barça ha exhibit bon caràcter per continuar la seva persecució als primers classificats en aquest últim tram de la primera volta de la Lliga, que va cloure amb una golejada al camp de l'Eibar (0-4), però arriba a l'equador de la competició en una discreta tercera posició, per darrere del Reial Madrid i Sevilla, la pitjor classificació dels últims tretze cursos. De fet, en les últimes dotze lligues, el Barcelona sempre havia arribat a mig campionat en primer o segon lloc, després de la setena plaça del curs 03/04.

Aquesta temporada, l'equip de Luis Enrique Martínez finalitza la primera ronda tercer, seguint els passos d'un espectacular Sevilla, que s'ha colat entre els dos grans, sent el Reial Madrid el líder consecutiu des de la jornada 9 -després de vèncer per 3-1 l'Athletic Club- amb 43 punts, amb dos d'avantatge amb els blaugranes, un amb els sevillistes, però encara amb un partit pendent (València).

L'equip de Luis Enrique, campió de la Lliga les dues anteriors temporades, conclou aquesta primera ronda amb la puntuació més baixa (41 punts) respecte als dos cursos anteriors (44, temporada 2014-15 i 45, en la 2015-16), però amb el millor bagatge golejador (51 gols), elevant Messi i Luis Suárez com els màxims anotadors de l'equip i de la Lliga, tots dos amb 15 gols. Neymar, el tercer integrant del trident, es troba amb només cinc gols.

La millor trajectòria del Barça en la meitat de curs va ser la temporada 2012-13, amb Tito Vilanova, quan el conjunt català es va plantar després de la jornada 19 primer de la Lliga amb uns espectaculars 55 punts de 57 possibles. Aquella va ser la tercera vegada que l'equip arribava a l'equador amb 50 o més punts (temporada 2010-11, 52 punts; 2013-14, 50).

El Barcelona ha exhibit en aquesta meitat de temporada un futbol que ha anat de menys a més, en què el protagonisme dels tres de davant manté l'equip al capdamunt, encara que les seves actuacions de també han millorat notablement quan ha estat en acció Andrés Iniesta, en aquests moments lesionat, i també en aquesta condició durant 41 dies després de fer-se mal a Mestalla.

Fora dels terrenys de joc, el club ha completat les renovacions de Luis Suárez i Neymar, i encara amb molta facilitat la del capità Andrés Iniesta, per la disponibilitat mútua que existeix. Però ho fa amb un panorama menys evident en la de Lionel Messi, qui conclou contracte el 30 de juny del 2018