El secretari general de l'Esport de la Generalitat de Catalunya Gerard Figueras (Vilanova i la Geltrú, 1982) explica a EFE que el 8 de desembre contra la Juventus de Torí hi podrà haver fins a unes 5.000 persones al Camp Nou si el Barcelona acaba de perfilar els seus protocols sanitaris i les condicions epidemiològiques no empitjoren molt.

També considera que no hi ha cap problema normatiu ni sanitari perquè el vot de censura contra Josep Maria Bartomeu i la seva junta directiva es celebri l'1 i el 2 de novembre.

El Barcelona pretén celebrar el referèndum el 15 i el 16 de novembre per tenir temps de preparar els protocols sanitaris. Això suposaria saltar-se la data límit dels Estatuts del club: el 2 de novembre. Com ho valora la Generalitat?

La data del referèndum la posa el club. La Llei de l'Esport en general no determina els termes de les votacions, sinó que ho fan els Estatuts de les entitats. El que vam traslladar al Barcelona va ser que en les dates que ells havien previst inicialment, l'1 i el 2 de novembre, amb la situació normativa i sanitària d'avui no hi ha cap inconvenient per celebrar el vot sempre que s'apliquin les recomanacions de tipus tècnic. La limitació normativa actual pel que fa a l'esport tan sols limita les competicions. No hi ha cap epígraf que parli de votacions.

Quina va ser la resposta del club davant d'aquest plantejament?

Ens van dir que d'acord, però que no tenien prou temps per tenir a punt els protocols per als dies 1 i 2 de novembre. Que necessitaven 15 dies de marge. El Govern no posarà la nova data, però haurem d'estudiar si els podem autoritzar unes dates diferents. Òbviament, si aquestes dates incompleixen els seus Estatuts, requerirà algun tipus de cobertura normativa. Ho estem estudiant.

Exactament, en què consisteix la millora que ha de dur a terme el club en els protocols?

El Barcelona ha fet uns bons protocols tant per al Camp Nou com per al Palau Blaugrana. I ens va informar que properament també rebrem els de l'Estadi Johan Cruyff. 5.000 o 10.000 persones assegudes al Camp Nou o 2.000 al Palau Blaugrana no preocupen la Generalitat una vegada siguin a dins perquè ni es veuran entre elles. I tampoc hi ha cap problema per organitzar un vot de censura en què no hi hagi més de sis persones dins d'un punt de votació. El que preocupa és la gestió del que passa fora, les cues, les portes que s'obriran, com es gestionarà el repartiment de gent en els accessos o les franges horàries que hi haurà per entrar. Pel que fa al vot de censura, per exemple, ens preocupa que si es donen dos dies de marge per votar el soci tingui una hora assignada per fer-ho i així s'evitin les concentracions de persones. Això requereix personal que ho gestioni. Especialment al Camp Nou, perquè a Barcelona és on es concentren la majoria de socis.

Llavors, vostè veu justificada la pròrroga de 15 dies?

El club considera que són necessaris per desplegar aquest operatiu, el qual és nou per a ells. Posar públic a l'estadi ho tenen per mà, però organitzar un vot de censura amb 120.000 potencials votants en seus que algunes de les quals no pertanyen al club i s'han de gestionar amb tercers com la Federació Catalana de Futbol, no. Encara no han parlat amb els governs autonòmics d'Espanya sobre si poden fer la votació en seus ubicades en aquests territoris.

Hi ha veus crítiques amb la junta de Bartomeu que es queixen que el club hagi esgotat els terminis per efectuar el vot de censura. Què n'opina vostè?

Sense fer judicis de valor i amb tota transparència, el que puc explicar és que va ser la setmana passada quan vam rebre els primers protocols del club i el divendres 16 el primer dia que ens vam reunir amb el Barcelona per aquest assumpte. Llavors nosaltres vam crear un grup de treball tècnic per valorar els protocols i en la reunió d'ahir ja vam poder informar el club dels detalls que s'havien de millorar.

En aquestes reunions la relació amb el Barcelona va ser bona? S'ha calmat la situació després de les disculpes que vostè va rebre de Josep Vives, el portaveu del club, a conseqüència de les declaracions crítiques amb la Secretaria per part del cap dels serveis jurídics, Román Gómez-Ponti?

Tot va ser una mica sorprenent. La relació entre la Secretaria i el club sempre és molt fluïda i en les últimes setmanes ha estat més intensa per raons òbvies. En aquest marc em van sorprendre les declaracions de Gómez-Ponti. Hi pot haver una discrepància, però si hi ha un marc de treball compartit aquesta discrepància es podia resoldre dins d'aquest diàleg. Jo crec que la trucada de Vives va ser sobretot des del punt de vista humà perquè fa temps que ens coneixem. Però després també vaig rebre trucades de disculpa per part dels vicepresidents Jordi Cardoner i Pau Vilanova. I més endavant del mateix president Bartomeu. Les reunions no han estat marcades per aquestes declaracions.

El vicepresident econòmic Jordi Moix va informar que el club preveu que al febrer ja hi hagi el 100% de públic al Camp Nou. Ho veu possible?

En les competicions professionals, com Laliga i la Copa de Rei, la decisió final és del Consell Superior d'Esports (CSD).

Hi ha gent que es pregunta per què el Joventut de Badalona o l'Handbol Granollers poden jugar amb públic i altres equips catalans encara no.

Perquè estem parlant de competicions europees o no professionals. En el seu moment aquests clubs ens van presentar uns protocols que vam validar igual que ara els estem treballant amb el Barcelona. Ha estat una qüestió de 'tempos'. Els clubs que comentes ens van presentar abans els protocols. Però en el cas del Barcelona sempre estaríem parlant de competició europea. El club ens parla d'un escalat de públic i nosaltres els hem respost que això millor que ho analitzem partit a partit. La xifra d'inici pot ser 3.000 o 5.000 espectadors al Camp Nou. I segons la situació epidemiològica decidirem si passem al següent interval de nombre de persones.

Llavors, el Barcelona ja podria jugar amb públic en aquesta fase de grups de la Lliga de Campions?

Contra el Juventus el 8 de desembre, llevat que la situació epidemiològica hagi anat molt a pitjor, crec que els protocols estaran a punt perquè hi hagi públic.

I al Palau Blaugrana?

És més senzill. En aquest cas, el Barcelona no ens ha presentat un degradat, sinó que ens ha demanat fins a 2.000 persones. Com que la major part de la competició que se celebra és europea o no professional, hi podrà haver públic en la majoria dels partits si la situació ho permet. Tot i que la decisió final de quan aplicar els protocols sempre és del club.

L'esport que no és professional ni estatal a Catalunya actualment està aturat. S'allargaran els 15 dies o a partir del 30 d'octubre podrà tornar la competició?

La pràctica esportiva ara mateix és segura. La incidència de contagis en els 17.000 partits de futbol que es van celebrar les últimes setmanes a Catalunya va ser del 5%. Quan des de Salut i Interior ens van demanar aquesta aturada no va ser pel contagi en la pràctica esportiva, sinó per ajudar a disminuir els desplaçaments relacionats amb aquesta. La idea és que el 30 d'octubre pugui tornar la competició amb normalitat, però cal analitzar com evolucionen les coses. Per evitar una altra aturada potser es poden prendre mesures com que es disputin els partits de més proximitat territorial, que no pugui entrar públic en l'esport base o que sigui obligatori que no s'utilitzin els vestidors.