Maduixes "pájaro" del Maresme, preparades per fer gelat de maduixa.Manuel Linares, a la seva botiga del carrer Raval de Blanes. La maquinària de la qual disposa al seu obrador Els gelats estrella de l'estiu: el de galetes Maria i el Xamaleón.

Un físic amb bata blanca, provetes de diferents colors fumejants, un riure malèfic i un toc del caràcter del famós barreter boig interpretat per Johnny Deep: així ens podríem imaginar a Manuel Linares mentre experimenta al seu obrador amb els diferents ingredients per trobar la combinació perfecta per donar amb el Xamaleón, el primer gelat a Espanya que canvia de color.

Amb un sabor a tutti-frutti, aquest rar gelat passa d'un morat pal a un rosa intens. El seu creador explica que es tracta tot d'un procés completament natural, del qual no pot donar masses pistes perquè està en procés de patentar-lo. Deixa entreveure, però, que es tracta d'unes propietats extretes d'unes fruites exòtiques, que amb el canvi de temperatura i d'acidesa de la saliva activen el procés. Tot i això, per accelerar el canvi de color utilitza un spray amb ingredients naturals.

La idea de crear un gelat diferent va sorgir per la necessitat de fer un projecte de final de curs de gelats artesanals. Inspirat en la figura de Charlie Francis, un gelater anglès que està en constant reinvenció del món culinari amb creacions de gelats com el de llet materna o de viagra, Linares va voler crear un gelat completament innovador.

La seva formació, però, és ben diferent de la de cuiner. Llicenciat en Física, en electrònica superior i professor de matemàtiques, va trobar en la cuina la seva vàlvula d'escapada de la rutina setmanal. Així es va iniciar en el món de la cuina, amb diversos cursos a centres com Hoffman, que el van portar a fer pràctiques al Celler de Can Roca, tot plegat combinat amb cursos de cuina de fusió a països tan exòtics com Tailàndia. El punt culminant en la seva formació culinària i que el va portar a dedicar-se al món dels gelats va ser quan va assistir a la Universitat d'Alcant a un curs d'expert en elaboració artesanal de gelats.

A la botiga d'aquest físic reconvertit en gelater Icexperience, situada al carrer Raval de Blanes, s'hi poden trobar una gran varietat de sabors que acompanyen a l'estrella de l'estiu, el Xamaleón. Així doncs, els gustos més tradicionals es barregen amb gelats de fusió que Linares ha extret dels seus múltiples viatges pel món. Es tracta, explica, de gelats que capten completament el sabor dels ingredients, com els de gust a festuc, d'ametlla o coco. En tot cas, són gelats completament naturals que elabora al seu propi obrador amb productes frescos i de temporada. A l'estil espanyol però amb presentació italiana, explica. Això significa que el mètode d'elaboració consisteix en fabricar tots els sabors, un per un, creant una base completament diferent per cada gelat, escollint el sucre adequat per a cada sabor.

Linares va escollir Blanes per obrir la seva primera botiga per la gran afluència de turisme nacional i estranger, tot i que, al contrari del que esperava, són més els turistes estrangers que compren gelats, i tenen predilecció pel de galetes maria. Plans de futur en té molts: té entre mans un altre gelat que canvia de color de blanc a rosa que presentarà pel poper Sant Jordi, i un gelat fluorescent que reacciona amb la llum ultravioleta de les discoteques. A més, vol ampliar el negoci amb una botiga a Barcelona i li agradaria obrir-ne una al Marroc, país que, diu, no té competència en aquesta matèria.