El Festival de Peralada acollirà aquest diumenge, 5 d'agost, i el dimecres dia 8 dues òperes de Georg Friederich Händel en una «festa barroca»: la primera serà Rinaldo, en versió concerto amb direcció artística, escènica i interpretació del contratenor Xavier Sabata; i la segona, Acis & Galatea, amb direcció de Rafael R. Villalobos.

En la presentació feta ahir a Barcelona, Villalobos va batejar aquest cap de setmana com una «festa barroca» a Peralada, i va considerar que les dues peces donaran una mostra bastant completa de l'obra handeliana; un compositor que, va destacar, s'esforça a representar la naturalesa. «Teníem clar que volíem representar la naturalesa d'una manera asèptica», va explicar Villalobos, que desplegarà la seva producció al Claustre del Carme, i que consistirà en una lectura entorn d'un llit que remetrà a una representació de la naturalesa. El seu director musical, Fausto Nardi, va explicar que aquesta òpera és una de les que ha tingut més èxit, i va afegir que ells interpretaran la versió original de 1718 com a «aniversari de la seva primera execució», malgrat que existeixen diverses versions de l'òpera.

A part de dirigir Acis & Galatea, Villalobos s'encarregarà del vestuari, mentre que l'escenografia anirà a càrrec de Emanuele Sinsi; la música sonarà de la mà del conjunt musical Vespres d'Arnadí, i la veu comptarà amb la interpretació del tenor Roger Padullés, la soprano Lucía Martín-Carton, el tenor Víctor Sord, el contratenor Hugo Bolívar i el baríton Josep-Ramon Olivé.

El director del festival, Oriol Aguilà, va destacar que l'òpera és una producció pròpia del festival, incidint en el seu objectiu de creació de «quilòmetre zero».

«Rinaldo» en versió concert

Per la seva banda, el contratenor Xavier Sabata va assenyalar que Rinaldo és una òpera barroca bastant llarga -unes tres hores- i que, encara que sigui en versió concerto, té elements escènics «perquè la narrativa quedi molt clara per al públic».

Sabata va avançar que hi haurà una interacció entre els cantants perquè s'entengui la seva forma de ser, i va assenyalar que hi haurà un tractament de l'espai des del punt de vista teatral que donarà lloc a una festa en un terreny molt seductor: «Serà un híbrid, tal com ho podia veure una família noble a la seva casa», va indicar.

Aquesta òpera, que podrà veure's a l'Església del Carme, comptarà amb «tots els colors» vocals, de manera que compta també amb la soprano Núria Rial, la contralt Hillary Summers, la mezzosoprano Mary-Ellen Nesi, el tenor Juan Sancho i el baríton Josep-Ramon Olivé.

L'òpera tindrà direcció musical de Dani Espasa i comptarà amb Vespres d'Arnadí, amb 23 músics i «ocupant un espai important de l'escenari», que ja han actuat a Peralada en diverses ocasions.

De Rinaldo, Sabata va destacar que desplega un bon barroc operístic, i va dir que comença a estar «fart» del sentiment d'inferioritat que hi ha a Espanya, ja que poden fer coses bones i fins i tot millors que fora. De la mateixa manera, va explicar que la versió que presentarà a Peralada és molt humanitzada, i que tindrà un gran eclecticisme musical: «Elegant però una mica irreverent», va descriure Sabata.