M.J., Girona.

La sardana cantada no és actualment un fet habitual. No obstant, aquestes peces on la veu i la cobla caminaven de la mà van tenir una època gloriosa. Ara, l'historiador sabadellenc Lluís Subirana ha portat a terme la recopilació de nombrosos poemes d'un altre sabadellenc, Ramon Ribera i Llobet,escrits per il·lustrar melodies de sardanes molt populars, quan es compleixen 50 anys de la seva mort.

Entre aquestes es s'hi troben les lletres de peces tan emblemàtiques com Llevantina, de Vicens Bou; Maria de les Trenes, de Josep Saderra; o Bona festa, de l'escalenc Josep Vicens, més conegut com l'AviXaxu.

Les lletres d'aquestes peces també s'han editat recenment en un llibre-CD recitat per Núria Feliu.

Ramon Ribera

Ramon Ribera va néixer a Sabadell l'any 1882 i va morir el 1957. Ribera i Joan Serracant van ser els autors de la lletra de la sardana de Vicenc Bou Llevantina.

En solitari, Ribera va posar lletra a Maria de les trenes i Bona Festa. Va col·laborar amb el banyolí Cassià Casademont amb títols com La mare, A la font de la salut, El meu cor és un ocell i Mestre Jordi l ferer de tall.Amb el músic garrotxí Narcís Paulís van fer la sardana Les noies de Sabadell.

Escriptor, poeta i periodista va col.laborar al diari local Acció catalana, a la Gaceta del Vallés i al Diari de Sabadell, a més de dirigir la revista Teatralina, on va publicar poemes i articles. El 1933 es va incorporar al diari La ciutat; després de la guerra civil va ser redactor en cap del diari Tribuna.