Montserrat Juvanteny, Girona.

Bartomeu Duran és el nou president de l'Obra del Ballet Popular (OBP), designat durant l'assemblea extraordinària celebrada el dissabte 24 de maig a Barcelona. Des de finals de l'any passat, quan va plegar el gironí Joan Vidal i Gayolà, Duran presidia amb caràcter temporal la junta gestora de l'entitat. Ara la nova junta s'ha format a partir de la presentació de dues candidatures que optaven a la presidència, una encapçalada per Bartomeu Durant, que va ser la guanyadora, amb 44 vots, mentre la candidatura encapçalada per Rosa Maria Carrasco va obtenir tan sols 20 vots. En el recompte vots hi havia també 5 vots en blanc d'entre els vots dels 69 socis representats per l'assemblea. Així doncs, la nova junta de l'OBP queda configurada de la següent manera: seguint Duran a la presidència hi ha Enric Adrià i Montserrat Gili, de Barcelona; Xavier Tresseres, de Caldes de Malavella, que també és el president de l'Agrupació d'Aplecs de les comarques gironines. Enric Sans, Enric Capdevila, Antoni Anguela, Joan Aranda, David Jané, de Barcelona. Joaquim Rucabado, de Premià de Mar. Juli Peinado, de Malgrat, representant de l'agrupació sardanista La Barretina, entitat que pertany a l'agrupació d'aplecs gironins. Segueixen Joan Morros, del Vendrell, Tomàs Espanyò, músic, Frederic Gaude i Viñas, Joan Gómez i Josep Amores Adroher, aquest darrer de Celrà.

Junta oberta

No obstant això, la nova junta no està encara del tot tancada. Segons ha explicat el mateix Duran "atenent que la majoria de components de la junta directiva són part del moviment sardanista, vam optar per no tancar-la definitivament durant uns dies, esperant poder-la configurar amb noves incorporacions que poden provenir de la secció d'esbarts". És precisament de l'apartat d'esbarts d'on provenia l'altra candidatura que no ha reexit.

El programa electoral de la candidatura de Duran conté diferents punts que representen una posada al dia molt convenient de l'OBP, com el traspàs d'actes sardanístics a la Federeació Sardanista de Catalunya "com a màxim estament de la sardana", ja que és aquí on convergeixen les entitats sardanistes federades. L'organitzazió de la Ciutat Pubilla de la Sardana i els Premis del Dia de la Sardana dependran de la Federació. Això no suposa cap novetat per a la Federació, ja que enguany i per encàrrec de la junta provisional de l'OBP, ja ha estat la Federació i el mateix Duran els que han estat al capdavant del pubillatge.

L'OBP, d'acord amb el programa presentat per Duran, s'encarregarà d'altres actes, com l'Aplec d'Esbarts a Montserrat i altres que caldrà concretar. D'altra banda, la darrera assemblea de la Federació Sardanista de Catalunya, que també presideix Duran, mostrava la seva voluntat d'endegar una campanya perquè la sardana sigui declarada Dansa Nacional de Catalunya, un intent que ja es va portar a terme durant la redacció de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, però que no es va aconseguir reexir.

Declaració institucional

La intenció de Duran és "buscar una declaració institucional, presentant instàncies i mocions als diferents ajuntaments, consells comarcals i diputacions provincials, i demanant la implicació de les entitats sardanistes de tot Catalunya".

La Federació Sardanista ha incorporat darrerament nova secretaria, un auxiliar d'administració i un cap de premsa, el que fa pensar que a partir d'ara hi haurà una bona comunicació amb els informadors sardanistes d'arreu de Catalunya.

L'Obra del Ballet Popular (OBP) va néixer a finals de la dècada dels anys cinquanta del segle passat. Una de les primeres activitats va ser la I Jornada d'Estudis Sardanistes, celebrada a Montserrat, el 23 de maig de 1959, on es va prendre l'acord de proclamar anualment una població com a Ciutat Pubilla. De les hores ençà, 49 poblacions de Catalunya n'han estat proclamades fins ara. La primera va ser Girona, el 1960, i la darrera Sant Climent de Llobregat, aquest passat mes d'abril. Una altra de les iniciatives històriques de l'OBP va ser dedicar el diumenge entre les diades de Sant Jordi i la Verge de Montserrat com a Dia Universal de la Sardana. Aquesta data va ser canviada en el decurs dels anys i actualment es celebra el mes de juny, el diumenge més propser a la festa de Sant Joan, amb el solstici d'estiu. El fundador i president de l'OBP va ser el calongí Lluís Moreno Pallí.