José Luis Rodríguez Zapatero i la seva família esgoten els deu dies que els queden de vacances a Lanzarote amb passejos en zòdiac per les platges de Papagayo i escassos compromisos socials. El president, la seva dona, Sonsoles Espinosa, i les seves filles, Alba i Laura, mengen i sopen gairebé diàriament en «La Mareta», la joia àrab de Patrimoni Nacional. Dilluns 3, dia de la seva arribada a l'illa, Zapatero va suspendre, a última hora, una recepció oficial programada a Los Jameos de l'Aigua.

La dona de Zapatero ha gaudit del submarinisme en el barranc del Quíquere. El lloc és un dels més escarpats i resguardats de la costa sud, al municipi de Tías. Segurament per a la soprano té un significat especial. Queda sota de la casa que va ser del tenor Alfredo Kraus. Molt a prop està la del Nobel José Saramago, un altre enamorat d'aquestes aigües atlàntiques.

Sonsoles ha donat exemple d'austeritat. El cabàs i la pamela que utilitza en les sortides de platja són els mateixos de l'any passat.

L'expedició estrella ha estat l'excursió a La Graciosa i a la resta d'illots de l'arxipèlag Chinijo, -Montaña Clara i Alegranza-. El parc natural, com la resta de l'illa, Reserva Mundial de la Biosfera, alberga la segona colònia d'aus pardeles del món, un paradís de naturalistes. L'expedició va partir del moll d'Orzola i va enfilar el Mirador del Riu rumb a Caleta de Sebo. Es va sumar el ministre d'Indústria, Miguel Sebastián.

El President només ha sortit de l'illa per comprovar in situ les conseqüències del foc a La Palma. El dia 13 va viatjar a Madrid per presidir un Consell de Ministres extraordinari. A Lanzarote va assistir a la cimera dels socialistes canaris a l'hotel Meliá Salines.

Rodríguez Zapatero no és l'únic president que utilitza els béns de Patrimoni Nacional en vacances. Ja ho va fer Felipe González en el Coto de Doñana.

Yago Pico de Coaña, director de Patrimoni Nacional, explica que per a l'Estat resulta més barat que desplegar controls sobre una residència privada, i sobre tot més segur.