L'actriu Mireille Darc, una de les icones del cinema francès de finals de la dècada dels anys 60 i, sobretot, dels 70, va morir ahir als 79 anys, després d'haver tingut greus problemes de salut en els últims temps. La família va confirmar la seva mort a l'emissora RTL, que va recordar que havia patit diversos atacs cerebrals, l'últim el setembre de l'any passat, que va estar a punt de costar-li la vida.

Nascuda a Toló (sud-est de França) encara que d'origen suís, va arrossegar sempre el trauma de ser el resultat d'una aventura extramatrimonial de la seva mare (fa uns anys va explicar que el seu pare li deia «la bastarda»). Malgrat i que el seu cognom original era Aigroz, aviat es va posar com a nom artístic Mireille Darc en record de l'heroïna de la història francesa Joana d'Arc (Jeanne d'Arc en francès) i va començar la seva carrera com a actriu a la televisió.

Al cinema va irrompre en els anys 60 amb el seu físic sexy de rossa explosiva, i en particular de la mà d'un dels referents de la comèdia francesa, Georges Lautner, que va fer d'ella una estrella (va acabar rodant amb ell 13 pel·lícules). Una de les més famoses d'aquesta època va ser Les Barbouzes, el 1964, però també Gàl·lia el 1966, que va causar en aquest moment un cert escàndol pel seu paper de dona que canviava amb freqüència d'amant guiant-se únicament pel seu gust.

A la dècada dels anys 70, diversos rodatges amb el mateix Lautner, com Il était une fois un flic (1971), Le Grand Blond avec unx chaussure noire (1972) o Le Retour du Grand Blond (1974 ), la van confirmar com a símbol sexual. Va treballar en diverses ocasions amb Alain Delon ( Borsalino o Les Seins de glace), a qui va conèixer el 1968 i amb el qual va formar parella durant dotze anys.

Malgrat la seva separació -que es va atribuir al desig de l'actor de tenir fills, cosa que no era possible per a ella per una malformació cardíaca-, van seguir sent bons amics. Precisament aquestes malalties cardíaques i un accident de trànsit van interrompre la seva carrera cinematogràfica en la dècada dels anys 80. Temps després va tornar a brillar sobretot a la televisió. Distingida amb la Legió d'Honor el 2006, en els últims anys s'havia dedicat també a l'acció caritativa.