Joan Esculies Serrat ha guanyat el XVII Premi Gaziel de Biografies i Memòries amb una biografia de l'exministre de Sanitat i polític català Ernest Lluch, han informat els convocants editorial RBA i la Fundació Conde de Barcelona, promoguda per La Vanguardia.

El jurat, format per Màrius Carol, Borja de Riquer, Anna Caballé, Sergio Vila-Sanjuán i Luisa Gutiérrez, ha destacat «la rellevància històrica de l'economista, intel·lectual i polític Ernest Lluch (1937-2000), un personatge polifacètic, bolcat en diferents empreses de tota mena al llarg de la seva trajectòria professional, gairebé sempre dominada per la voluntat d'afavorir un esperit de consens i un sentit clar del lideratge».

La biografia permet conèixer la història de Catalunya i Espanya al llarg de la Transició, quan Lluch va tenir un paper rellevant fins a arribar a ser ministre de Sanitat en el primer govern de Felipe González, entre el 1982 i 1986.

El text treballa bàsicament amb material inèdit (nombroses entrevistes) que facilita una imatge molt més complexa i fins i tot apassionant de Lluch.

L'autor ha reconstruït l'etapa ministerial de Lluch, que conclou amb un distanciament de Felipe González, i els últims anys de vida, en els quals Lluch intenta reconstruir-se interiorment i evitar una certa consciència de fracàs, a partir d'altres interessos polítics, com el propòsit d'intervenir en el problema basc.

Precisament aquella experiència va acabar amb el seu assassinat a mans d'ETA el 2000. El llibre es publicarà en català i castellà.