El trompetista Jerry González, pioner del jazz llatí i fundador del grup Fort Apache Band, va morir ahir a Madrid, segons va confirmar la Societat General d'Autors (SGAE). González, de 69 anys, va resultar ferit greu per inhalació de fum en l'incendi ocorregut diumenge a la nit en una casa de Lavapiés i va morir a l'hospital Clínic de Madrid.

«Molt entristits per la mort de Jerry González, un dels pioners del #LatinJazz i fundador del mític grup #FortApacheBand. Al llarg de la seva carrera ha col·laborat amb The Beach Boys, @ElCigalaOficial, @calamarooficial o Enrique Morente. El nostre condol als seus afins», va assenyalar la institució en el seu compte oficial a la xarxa social Twitter.

D'origen porto-riqueny, González (Nova York, 1949) era un dels artistes més carismàtics i revolucionaris del jazz llatí. Va començar a tocar la trompeta durant la seva adolescència i en els seus anys universitaris va formar la seva primera banda al costat del seu germà Andy, baixista de professió. A partir de 1969 va començar a gravar amb alguns dels jazzistes més importants de l'època, com Dizzy Gillespie i George Benson. Després d'una dècada col·laborant en l'enregistrament de discos aliens, el 1979 va registrar el seu primer àlbum, Yo ya me curé, en què fusiona el jazz i els ritmes afrocubans, una cosa que es convertiria en una constant al llarg de la seva carrera.

Arran de la gravació del disc va sorgir la Fort Apache Band, grup liderat per González i que va ser batejat amb el nom del conflictiu barri on va créixer. La formació va patir diverses mutacions fins a quedar reduïda a un quintet el 1988, any d'enregistrament del disc Rumba para Monk, obra mestra del trompetista.

La seva participació en la pel·lícula Calle 54 de Fernando Trueba li va donar notorietat fora dels cercles especialitzats i li va obrir les portes del mercat espanyol. El 2002 va publicar Jerry González y los piratas del flamenco, al costat del cantaor Diego El Cigala i el guitarrista Niño Josele, àlbum en el qual fusionava les tradicions del flamenc i el jazz.

González també va visitar la demarcació de Girona fins en dues ocasions. La primera, el 2005, quan va actuar a Roses en el marc del Festival de Blues. La segona visita es va produir, ara fa una dècada, el 2008, com a cap de cartell del Black Music Festival. En aquesta ocasió, González va oferir un subtil concert a la sala La Mirona de Salt que, malgrat reunir pocs espectadors, va respondre amb escreix les expectatives.