Un equip de ginecòlegs de l'Hospital Clínic de Barcelona, liderats pels doctors Francesc Fàbregues i Francesc Carmona, ha aplicat amb èxit una tècnica pionera al món que ha permès que dones amb símptomes evidents de menopausa precoç hagin pogut tornar a ovular i que una d'elles, a més, s'hagi quedat embarassada i hagi estat mare a finals d'agost.

La tècnica consisteix en una operació en què se separa una part del còrtex ovàric que després és fragmentat i reinserit a l'ovari contraleteral de la pacient.

La clau és que, «quan es fragmenta el teixit ovari, s'activen una sèrie de vies moleculars», ha subratllat el doctor Fàbregas.

La tècnica s'ha aplicat de moment a dotze dones i el 60% han tornat a tenir activitat ovàrica. Es calcula que un 1% de la població femenina té menopausa precoç, abans dels 40 anys.

Després de la intervenció, s'estimula hormonalment la dona durant unes setmanes amb l'objectiu d'obtenir oòcits, que posteriorment es fecunden per un procediment de fecundació in vitro.

Aquesta tècnica, que ha estat avalada pel Comitè d'Ètica de l'Hospital Clínic, està donant resultats.

La tècnica i el cas de la dona que ha quedat embarassada s'han publicat recentment a la revista Journal of Ovarian Research.

Sense fàrmacs

La idea de l'activació del teixit ovàric en pacients amb fallada ovàrica prematura va ser introduïda per un grup de doctors japonesos, que van publicar un article en el qual explicaven que aquest procediment el feien en dues laparoscòpies.

Primer, extreien el teixit, el fragmentaven i l'intentaven activar mitjançat substàncies farmacològiques. En una segona operació, el tornaven a insertar.

S'han publicat tres embarassos amb aquesta tècnica. La novetat de la tècnica de l'Hospital Clínic és que es fa en una sola laparoscòpia i que no s'apliquen fàrmacs en el teixit ovàric.

Demostra, per tant, que el procés de fragmentació és suficient. «Nosaltres ho fem sense fàrmacs i en un sol temps, en una mateixa operació que dura poc més de 30 minuts», ha afirmat el doctor Carmona.

La tècnica utilitzada, per tant, és molt més barata i més àgil. La laparoscòpia és una tècnica que permet la visió de la cavitat pelviabdominal amb l'ajuda d'uns dispositius òptics, introduïts a través de petites incisions a la paret abdominal.

A través d'una d'aquestes, la fibra òptica es transmet a la llum que il·lumina la cavitat, mentre que s'observen les imatges de l'interior amb una càmera connectada a la mateixa lent.

Els doctors que han liderat aquesta tècnica han explicat que els resultats demostren que el «concepte antic» que la dona, quan arriba a la menopausa, es queda sense oòcits, és «fals». «Es calcula que queden uns 1.000 fol·licles, adormits, i es tracta d'optimitzar-los», subratlla Fàbregues. El doctor Carmona afirma que aquesta tècnica pot significar «un canvi de paradigma» que «pot obrir moltes possibilitats».

«El tractament es troba en fase experimental però obre portes d'esperança», ha dit. Una de les claus ara és tenir més dades de resultats d'aquesta tècnica per saber quines pacients se'n podran beneficiar.

«La meva impressió és que, com més joves i menys temps de menopausa, més se'n podran beneficiar. Però queda molt per investigar», conclou el doctor, i aclareix que «no és un tractament per a dones que ja han arribat a la menopausa fisiològica».