Investigadors del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) han aconseguit identificar un nou mecanisme responsable de l'envelliment del cor, que han descrit com un atac químic que ocorre a l'interior de les cèl·lules del cor i que pot derivar en insuficiència cardíaca.

La investigadora principal del grup de Malalties Cardiovasculars VHIR, la doctora Marisol Ruiz-Meana, va presentar ahir els resultats de l'estudi publicat a la revista Circulation, que ha identificat com les cèl·lules del cor velles però sanes poden deteriorar-se i predisposar el cor a desenvolupar una insuficiència cardíaca.

«Aquest mecanisme podria explicar perquè els cors vells tenen un dèficit per ajustar la producció energètica a la demanda energètica», va assegurar la doctora, que va assenyalar que «aquesta disfunció per ajustar l'energia a la demanda, portada a un extrem patològic, portaria a una insuficiència orgànica». El procés responsable d'aquest envelliment es deu a l'acumulació de productes avançats de la glicació dins d'unes cèl·lules del cor anomenades cardiomiòcits, segons l'estudi.

La glicació és un atac químic que es dona en les proteïnes de les cèl·lules i els produeix alteracions, com és el cas de la proteïna rianodina, que ha estat identificada a l'estudi com una de les afectades i la més determinant en el procés d'envelliment. Aquesta proteïna encarregada de l'alliberament sincrònic de calci en cada batec del cor queda afectada per l'atac químic i es torna disfuncional, amb la qual cosa allibera calci de manera inespecífica.

Aquesta alteració en el canal d'alliberament de calci provoca que les mitocòndries, les cèl·lules del cor que generen el 99% de l'energia que necessita el cor per poder bategar correctament, se sobrecarreguen de calci i acaben danyades, la qual cosa afecta la seva eficiència energètica. Ruiz-Meana va destacar que aquesta ineficiència en les cèl·lules del cor pot ser el pas previ al desenvolupament de la insuficiència cardíaca i ha recordat que, avui dia, és una de les principals causes de mort i discapacitat en el món.

Mostres de diverses edats

L'estudi s'ha dut a terme comparant mostres de pacients joves i pacients més grans de 75 anys hospitalitzats a la Vall d'Hebron i ha mostrat com les cèl·lules joves tenen una capacitat per detoxificar, però, a mesura que envellim, el sistema que protegeix de la glicació es torna «menys operatiu» i fa que les cèl·lules del cor siguin més vulnerables a aquest atac químic. La doctora va assenyalar que aquest procés de deteriorament, en el qual augmenten el nombre de partícules glicades, s'accentua a partir dels 65 anys.

La doctora va celebrar que l'estudi «obre una porta per desenvolupar algun tipus de fàrmac que permeti prevenir aquest dany glicatiu», que podria anar per dues direccions: prevenir la glicació o bé intentar estimular el mecanisme endogen de detoxificació.