Poden ser la cultura i la religió ser un impediment perquè una família accepti la donació d'òrgans d'un difunt? Per tal de donar-hi resposta, l'Organització Catalana de Trasplantament (OCATT) ha engegat el projecte La donació d'òrgans, una mirada cultural i religiosa, que té com a objectiu conèixer i valorar els aspectes culturals i religiosos que influeixen en el consentiment o la negativa a la donació d'òrgans. Les dades obtingudes permetran conscienciar cada col·lectiu, així com orientar el personal mèdic amb consells i arguments que facilitin la presa de decisions dels familiars del possible donant. La iniciativa compta amb el suport de la Direcció General d'Afers Religiosos i de la Secretaria d'Igualtat, Migracions i Ciutadania.

La llei espanyola de donació és de consentiment presumpte, és a dir, que tothom és donant en vida si no s'expressa al contrari. A la pràctica, però, no es realitza cap extracció d'òrgans sense el consentiment de la família del finat. Segons la Generalitat, la situació del trasplantament d'òrgans a Catalunya gaudeix «de molt bona salut», ja que l'any 2017 es van produir 1.106 trasplantaments. Segons indiquen, aquesta xifra va ser possible gràcies als donants obtinguts, l'aprofitament dels òrgans extrets, el baix nombre de negatives familiars (que es van situar només en un 12-15%) i a l'intercanvi entre organitzacions. Tot i això, les llistes d'espera per a trasplantaments no baixen i per això s'ha decidit començar aquesta campanya, per tal de veure quina influència tenen les creences religioses i culturals a l'hora de dir «sí» o «no» als trasplantaments.

El projecte va començar el 20 de setembre amb un acte que va comptar amb la participació del doctor Gurch Randhawa, professor de Diversitat en Salut Pública i director de l'Institut d'Investigació Sanitària de la Universitat de Bedforshire. La conferència es va centrar en la seva experiència com a assessor de l'Organ Donation del National Health Service britànic, servei pioner en la cooperació amb les confessions religioses amb una campanya per augmentar el nivell de consentiments a la donació.

Al llarg d'aquesta tardor se celebraran cinc seminaris més monogràfics per confessions, que seran moderats i acompanyats per experts en trasplantament d'òrgans i en diversitat religiosa. Les conclusions d'aquests debats es presentaran en un acte públic que se celebrarà el 23 de gener de 2019, i s'espera que d'allà en surtin materials específics per a cada religió, un vídeo-resum del projecte, articles científics i procediments, guies o manuals específics per a les entrevistes familiars a persones d'altres cultures o religions. A més, les entitats convidades podran proposar més iniciatives per afavorir el coneixement i l'acceptació de les donacions d'òrgans entre els fidels.