Un equip d'investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) ha identificat per primera vegada un gen que predisposa a una pitjor recuperació després de patir un ictus isquèmic. La investigació, que publica la revista Circulation Research, és l'estudi més important fet fins ara al camp de la genètica i el pronòstic de l'ictus, i el primer que es publica, amb dades de més de 2.000 pacients i 12 centres internacionals implicats.

Els investigadors han descobert que tenir unes variants específiques en el gen PATJ predisposa a una pitjor recuperació d'un ictus isquèmic i que 7 de cada 10 pacients amb aquestes variants pateixen seqüeles greus tres mesos després de l'infart cerebral, és a dir, queden en una situació de dependència, davant menys de la meitat dels pacients que no presenten aquestes variants.

El coordinador de l'estudi ha estat el metge adjunt del Servei de Neurologia de l'Hospital del Mar de Barcelona Jordi Jiménez, qui ha explicat que han analitzat el grau de discapacitat al cap de tres mesos de més de 2.000 pacients amb ictus isquèmic, el que s'origina per l'obstrucció d'una artèria cerebral i representa el 88% del total dels ictus, estudiant múltiples factors clínics i les seves dades genètiques.

En concret, han estudiat més de 5 milions de variants genètiques per individu, «i el gen PATJ mostra diverses variants que influeixen de forma significativa en la recuperació dels pacients», segons Jiménez. Es tracta d'un gen implicat en les unions cel·lulars, amb una presència important al teixit nerviós i que ja s'havia vist relacionat amb desordres de la son i l'obesitat.