Investigadors de l'IDIBAPS de l'Hospital Clínic i del Centre de Regulació Genòmica (CRG) de Barcelona han identificat una proteïna com a possible diana terapèutica per tractar el tipus més freqüent de càncer de pàncrees. En la investigació, feta amb models animals i amb mostres de pacients, han identificat que aquesta proteïna juga un paper clau en el creixement de les cèl·lules tumorals.

L'estudi l'han coordinat Cristina Fillat, cap del grup Teràpia Gènica i Càncer de l'IDIBAPS, i Susana de la Luna, cap del grup de Senyalització i Regulació Gènica del CRG. Fillat ha explicat que l'adenocarcinoma ductal de pàncrees representa el 90% dels tumors pancreàtics i, encara que es tracta d'un tumor poc freqüent, és la quarta causa de mort per càncer a tot el món.

«Es tracta d'un tumor molt agressiu que té un mal pronòstic amb els tractaments actuals. Les teràpies dirigides poden oferir una nova via per disposar d'estratègies més eficaces», ha assenyalat la investigadora. Segons Fillat, les proteïnes cinases són un grup de proteïnes que regulen diferents vies de senyalització i la seva activació anormal juga un paper clau en la progressió del càncer.

«Aquest grup de proteïnes constitueixen un tipus de dianes terapèutiques entre les més eficaces en càncer i han estat àmpliament estudiades en diferents tipus de tumors», ha detallat Fillat.

La feina ha descobert el mecanisme d'acció de la proteïna DYRK1A, una proteïna cinasa que té diferents funcions segons el tipus cel·lular, i els investigadors han observat que té una expressió elevada en el càncer de pàncrees estudiat correlacionada amb l'expressió del receptor de membrana de les cèl·lules tumorals.

Així, van experimentar, tant in vitro amb cèl·lules com en animals, inhibint la cinasa DYRK1A i van aconseguir reduir la progressió del tumor, ja que es limita la proliferació cel·lular. «Hem observat que la proteïna s'expressa tant en estadis primerencs com avançats del tumor i participa en l'estabilització de receptors de membrana claus per a la proliferació de les cèl·lules tumorals», ha resumit Susana de la Luna (CRG)