Els diaris del filòsof català d'origen indi Raimon Panikkar (Barcelona, 1918) van veure ahir la llum a Nova Delhi en una presentació que va exalçar la figura d'aquest sacerdot catòlic com una persona oberta a totes les tradicions religioses. Aquest any, precisament, s'està commemorant el centenari del seu naixement.

Milena Carrara Pavan, presidenta de la Fundació Vivarium Raimon Panikkar, a qui Pannikar va deixar a càrrec de la seva obra, ha viatjat fins a la capital de l'Índia per mostrar al món una recopilació extreta de més de mig centenar de manuscrits en quatre idiomes, que va ser presentada ahir a l'Institut Cervantes.

Carrara va explicar com va conèixer Panikkar «per casualitat» i va començar a traduir els seus llibres fins que es va convertir en la seva «col·laboradora», «traductora» i ajudant en la preparació de la seva Opera Omnia -recentment publicada a l'Índia després de les versions en italià, català, espanyol, francès i anglès-.

«Creia en la meva lleialtat, així que em va donar els seus 50 manuscrits escrits amb una lletra menuda i em va dir: Pots fer el que vulguis amb ells, si els vols cremar, crema'ls; si els vols guardar o publicar només una part, ets totalment lliure», va recordar Carrara.

Així va ser com va néixer L'aigua de la gota, fragments dels diaris de Panikkar, una selecció de l'«enorme» treball que va deixar Pannikar, amb el qual la presidenta de la Fundació Vivarium pretén mostrar el «camí humà i també el camí espiritual» del filòsof.

«El títol és L'aigua de la gota, que ja dóna una idea de quin era el meu objectiu, ja que ell utilitzava sovint la metàfora de la gota d'aigua, tots som gotes d'aigua. Però descobrir que no som la gota, sinó el que està dins de la gota, és trobar el camí diví de l'ésser humà», va indicar.

Encara que amb motiu del seu centenari, que es va complir el 2 de novembre, aquest 2018 ha acollit tota mena d'esdeveniments per commemorar a Panikkar per tot el món, els celebrats a l'Índia tenen un valor especial pel seu origen indi.

L'especialista en estudis de Panikkar Anand Amaladass, de la Facultat Loyola de Chennai (sud), recorda que el pare del filòsof era un hindú i la seva mare una catòlica espanyola, per la qual cosa el sacerdot va voler ser «fidel a les dues tradicions». El català va ser ordenat sacerdot catòlic el 1946 i va viatjar per primera vegada a l'Índia el 1954.

Era un home, va afirmar, «obert a altres tradicions» i d'aquí la seva famosa cita: «Vaig deixar Europa com cristià, em vaig trobar a mi mateix com hindú, després em vaig convertir en budista sense perdre la meva identitat cristiana». Panikkar va mantenir aquesta filosofia fins a la seva mort.