L'Hospital Clínic de Barcelona farà la primera operació quirúrgica en streaming el pròxim dia 27 amb tecnologia 5G, que serà retransmesa en temps real al recinte del Mobile World Congress (MWC), on d'altres cirurgians podran guiar i assessorar els metges presents al quiròfan. Aquesta operació pilot es va presentar ahir en roda de premsa a Barcelona pel conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró; el primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello; el director general de l'Hospital Clínic, Josep Maria Campistol; el director de l'MWC, Carlos Grau; el president de Vodafone, Antonio Coimbra, i el cirurgià Antonio de Lacy.

El pròxim dia 27, els metges cirurgians de l'Hospital Clínic intervindran un pacient al quiròfan Óptimus d'aquest centre, equipat amb tecnologia 5G, i a la instal·lació de la Fira en un o diversos monitors un altre cirurgià podrà veure la intervenció laparoscòpica i podrà donar instruccions, suggeriments o guiar el seu col·lega de l'hospital. La connexió permetrà que un cirurgià en remot, en aquest cas, a la Fira, sense ser-hi físicament present i en temps real, gairebé sense latència, pugui ajudar un altre cirurgià que està operant a quilòmetres de distància.

De moment, no s'ha facilitat informació del tipus de cirurgia que es farà d'aquí a dues setmanes però és previsible que sigui de l'especialitat gastrointestinal, atès que Antonio de Lacy és cap del Servei de Cirurgia Gastrointestinal a l'Hospital Clínic.

Aquesta experiència s'emmarca dins del projecte de Telestration, creat per l'empresa AIS Channel, i en el qual col·laboren l'MWC Barcelona, i l'Hospital Clínic, per promoure la innovació en el sector salut en el marc del 5G.