Stanley Donen, director de clàssics del cinema com Cantant sota la pluja, Un dia a Nova York i Charada, ha mort als 94 anys, segons va informar ahir el diari Chicago Tribune.

Donen, qui també era coreògraf, va dirigir Cantant sota la pluja, estrenada el 1952, amb Gene Kelly com a protagonista. El seu fill, el crític de cinema del Chicago Tribune Michael Phillips, va confirmar a través de Twitter la mort del seu pare, al qual va definir com un director amb «un talent enorme i sovint descurat».

També va ser responsable d'altres pel·lícules musicals llegendàries com Set núvies per a set germans, de 1954; i Funny Face, de 1957, amb Fred Astaire i Audrey Hepburn.

Durant la seva joventut va posar rumb a Nova York per aconseguir un paper com a ballarí en la producció Pal Joey, a Broadway, on va conèixer Gene Kelly i es van fer bons amics, fins al punt que Kelly li va oferir feina com a assistent de les seves coreografies. Junts van formar una de les parelles artístiques més fructíferes dels cinquanta, codirigint les comèdies musicals protagonitzades per Kelly Un dia a Nova York, Cantant sota la pluja, considerada un dels millors musicals de la història del cinema, i Sempre fa bon temps, que va obtenir dues nominacions a l'Oscar.

En la dècada de 1960, es va traslladar al Regne Unit, on va realitzar dues de les seves cintes més populars, totes dues amb Audrey Hepburn com a protagonista: Charada i Dos en la carretera. El 1998 va aconseguir l'Oscar honorífic.

Nascut a Carolina del Sud el 1924, va començar a ballar quan tenia 10 anys després de veure Fred Astaire al cinema. «Vaig veure Fred Astaire a Flying Down to Rio quan tenia nou anys, i va canviar la meva vida», va declarar el 2013 a Vanity Fair.