El xef Joan Roca va afirmar ahir que «la investigació culinària és imprescindible per seguir somiant», en la primera jornada del Science & Cooking World Congress Barcelona 2019, que va començar dilluns a la Universitat de Barcelona. El cuiner d'El Celler de Can Roca va explicar quin paper juga la ciència en la recerca culinària del restaurant que regenta amb els seus dos germans i va revelar que hi han creat un espai per «dialogar amb la ciència i experimentar, un lloc on poder pensar i sobretot escoltar».

Aquest espai d'El Celler de Can Roca, denominat La Masia, «és un recinte de coneixement, un lloc on poder trencar límits i normes establertes de la cuina. Un lloc, en definitiva, on poder seguir innovant. Si no fóssim inconformistes, no podríem seguir innovant», va dir.

A banda de Joan Roca, el Science & Cooking World Congress, que vol usar la cuina per divulgar la ciència i per divulgar la gastronomia, també va comptar ahir amb la presència i participació d'altres noms il·lustres dels fogons més innovadors com Ferran Adrià, Nandu Jabany, Carles Tejedor, Paco Pérez o Enric Rovira.

Ferran Adrià, precursor de la cuina científica, va explicar que el Science & Cooking World Congress «ha de ser el principi d'alguna cosa important en el diàleg permanent que existeix entre cuina i ciència».

També hi va intervenir l'escriptor Harold McGee, autor d'un llibre de referència sobre la matèria que s'utilitza com a llibre de text a Harvard, On food and cooking. McGee va pronunciar una conferència en la qual va detallar l'impacte del seu llibre en el món universitari i entre els xefs més importants.