Demà dissabte, 16 de març, Perpinyà encetarà l'any com a Capital de la Sardana 2019. Serà amb diversos esdeveniments a través dels emplaçaments més cèntrics de la Fidelíssima Vila.

Així, a les 10.00 h, hi haurà l'esdeveniment protocol·lari a la Sala de les Llibertats (Carrer d'Edmond Bartissol, 3), amb la presència del batlle de Perpinyà, Jean-Marc Pujol; l'adjunta del batlle i delegada de la manifestació Perpinyà Capital de la Sardana 2019, Danièle Pagès; el president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado; el coordinador del projecte Capital de la Sardana, Víctor Sallés, i d'altres autoritats del món de la sardana i la dansa. Un dels moments més emocionants serà quan es donin a conèixer els noms dels guanyadors dels Premis Capital de la Sardana 2019.

A les 11.30 h, al Museu Casa Pairal, al Castellet (plaça de Verdum) s'inaugurarà l'exposició Sardana: entreu a la dansa. Tot seguit, a les 12.30 h hi haurà la descoberta de la placa acreditativa de Perpinyà com a Capital de la Sardana 2019. Serà, lògicament, a la Casa de la Vila (Plaça de la Llotja) i, a continuació, una ballada, amb la Mil·lenària.

A la tarda, a les 16.00 h, se celebrarà un concert de cobla, a l'església de Nostra Senyora La Real (carrer de l'Església La Real). Serà amb la Mil·lenària, acompanyada de la cantant Leslie Malet, que oferiran un selecte i suggeridor programa.

Perpinyà pren el relleu de Montblanc com a Capital de la Sardana. La seva capitalitat durarà fins el 15 de març de 2020, quan Sant Feliu de Guíxols la substituirà. Perpinyà és la 7a Capital de la Sardana després d'Arenys de Munt, Barcelona, Calella, Mollerussa, Figueres i la mencionada Montblanc. L'organització de Perpinyà com a Capital de la Sardana és possible gràcies a l'Ajuntament de Perpinyà, Perpignan Méditerranée Métropol, la Generalitat de Catalunya, France Bleu Russillon; la Federació Sardanista del Rosselló i la Confederació Sardanista de Catalunya.

És previst que en el decurs de l'any es vagin programant diferents actes en una ciutat, Perpinyà, que és catalana i sardanista.

Nou disc de la cobla

Ciutat de Girona

Demà dissabte, 16 de març, la cobla Ciutat de Girona, a les 19.00 h, presentarà a l'Auditori de Girona el nou disc del projecte Fonoteca de cobla. Es tracta del 7è volum, en aquesta ocasió dedicat al compositor Bonaventura Carreras Duran, en què totes les sardanes seran les que conté el disc.

Bonaventura Carreras Duran va ser, com el seu pare, un destacat oftalmòleg, catedràtic a les universitats de Cadis i Madrid, que fins i tot es va permetre rebutjar feines a Alemanya després de completar la seva formació a Paris, Lausana i Berlín. Malgrat viure a Cadis, la seva relació amb Girona i Begur, el poble patern, es va mantenir sempre. Per això, a causa del seu interès per la música i les arts, influït també pel seu pare, va compondre fins a 15 sardanes. La tasca de recerca de Músics per la Cobla n'ha localitzat 9, inèdites, i per tant, ara, enregistrades a 1a vegada. Aquestes obres s'han trobat sobretot gràcies a la tasca de Músics per la Cobla i el seu arxiu. També s'han trobat partitures al Museu de la Música de Girona.

Les composicions que es troben al volum són La meva Girona, Records de Begur, Gentilesa, La festa de Sant Genís, Primavera a la vall de Sant Daniel, Camí del Santuari dels Àngels, Pensant en tu, L'orfaneta i D'aquell temps. Cal remarcar que de la sardana Pensant en tu hi ha 2 versions diferents: una és la composició original, i l'altra és una versió nova que va fer-ne amb els llargs molt més balladors per satisfer la voluntat dels sardanistes.

La part musical del nou disc correspon a la cobla Ciutat de Girona, amb el tenor Albert Deprius i el pianista Josep Buforn. La direcció musical és de Jesús Ventura i la producció va a càrrec de Josep Maria Serracant.

El concert oferirà dues parts, i hi actuaran la cobla Ciutat de Girona, amb Jesús Ventura com a director; Susana del Saz, cantant, i Joan Torras, percussió i teclats. S'hi escoltarà la interpretació de dues sardanes de Bonaventura Carreras Duran: La meva Girona, estrenada l'1 de novembre de 1963 al concurs de colles de Girona, dedicada al seu fill Ramón, i Gentilesa, dedicada a la seva esposa Pilar Matas Guytó. Conjuntament amb la cobla i la cantant Susanna del Saz s'oferirà un recull de cançons i sardanes com País petit, de Lluís Llach.

Aplec de Flaçà

Al costat mateix de l'estació del ferrocarril es troba situada la Pista Polivalent de la població de Flaçà, que serà, com és costum, qui acollirà diumenge que ve l'Aplec de la Sardana, que arriba enguany a la seva edició 46. Hi actuaran les cobles Costa Brava, Bisbal Jove Montgrins, en sessions de matí i tarda.

En el decurs de l'Aplec hi haurà un recordatori per a Josep Pagès i Martí, que l'any passat ens va deixar i sempre havia estat un ferm col·laborador de l'Aplec i de la sardana.

Aplec dels Perdons,

Lloret de mar

El nom de «perdons» es refereix a les indulgències que l'Església concedia als fidels que durant les vespres o el dia del segon diumenge de Quaresma (dels perdons) haguessin confessat i combregat i fessin les oracions tradicionals a l'ermita. Aquestes indulgències compensaven els possibles excessos comesos durant el Carnaval. L'aplec dels perdons continua essent una de les celebracions més assenyalades de Lloret i se segueix fent el segon diumenge de Quaresma, que aquest any serà diumenge, dia 17. La caminada cap a l'ermita de Santa Cristina (organitzada per l'entitat cultural lloretenca Xino-Xano) surt de la plaça de la Vila. Es fa una parada per fer un esmorzar popular i es fan unes visites culturals durant el trajecte (a llocs emblemàtics com els Jardins de Santa Clotilde). Un cop arribats a l'Ermita, a les 12, se celebra la missa. Es fa la veneració de Sa Relíquia i els cants dels Goigs de Sant Cristina. Durant la celebració es nomenen les noves Obreres , les noies que durant l'any en curs tindran cura de l'ornamentació de l'ermita, de la imatge de la Santa. Després dels actes religiosos es fa una audició de sardanes a l'esplanada del pi, darrere l'ermita. A continuació, el Xino-xano organitza una arrossada popular. A la tarda continua la celebració amb una ballada de sardanes a l'esplanada . La participació musical anirà a cura de la cobla La Principal d'Olot.

Aplec de Sant Roc,

Vilablareix

A la població de Vilablareix, al costat de Girona es troba situada l'ermita de Sant Roc, que celebra l'Aplec, el proper diumenge, és un dels més concorreguts de les nostres contrades, i curiosament se'l denomina, també, l'Aplec de les núvies, car es tradició oral que qualsevol noia que hi assisteixi trobarà en els propers dies casador. Fa molts anys que celebra i lògicament també hi ha sardanes, que es faran la tarda amb la participació musical de la cobla la Principal de Banyoles.