Reconèixer la tasca científica del primatòleg Jordi Sabater Pi (1922-2009), «pare» del goril·la albí Floquet de Neu, i donar a conèixer la seva faceta de dibuixant, fotògraf i il·lustrador científic en camps com la zoologia, la botànica o l'antropologia és l'objectiu d'una exposició que es pot veure a Barcelona comissariada pel seu fill, Oriol Sabater. El Museu d'Història de Catalunya acollirà fins al 19 de maig la mostra L'art de la ciència, que exposarà els apunts anatòmics, mesures, colors, retrats, tatuatges i expressions que el científic va recollir en les seves llibretes i notes.

Jordi Sabater Pi va fugir durant la Guerra Civil a Guinea, on va exercir com a administrador d'una finca de plantació de cacau, en la part del darrere de la qual s'estenia la selva verge, en la qual vivia la tribu Fang, escenari on el primatòleg català va començar les seves primeres expedicions i recol·lecció de dades.

El seu fill va explicar ahir que «cada setmana sortia a explorar la selva amb un grup d'indígenes que l'acompanyaven i el portaven als llocs on les tribus havien albirat primats», i on Sabater Pi «passava hores observant a tota mena d'espècies, no només goril·les, també ocells i granotes, entre d'altres». «El meu pare va aconseguir capturar un ocell extraordinàriament rar -després d'un any de recerca-, un ocell «màgic», segons els Fang, que trobava ruscos i que alertava els indígenes que anaven a buscar la mel dels ruscos a través del so que emetia amb les seves ales quan, després de pujar fins a 80 metres, baixava en picat.

Espècies dibuixades

A l'exposició es poden veure dibuixos de les diferents espècies que l'antropòleg va anar trobant en les seves exploracions, a més de la recol·lecció que va fer dels tatuatges que lluïen els indígenes amb els quals tenia contacte, fotografies i objectes que va poder aconseguir, pertanyents a la tribu predominant a Guinea.

Sabater Pi va ser el «descobridor» de Floquet de Neu, l'únic goril·la albí conegut fins avui, encara que el seu fill assegura que va ser «pura casualitat», ja que un indígena va aparèixer amb el primat a casa seva esperant que l'hi comprés, cosa que Sabater Pi va fer, «per 12.000 pessetes».

Floquet de Neu també és present en l'exposició, pel seu valor i per la gran labor que Sabater Pi va fer acollint-ho a casa seva fins que va ser traslladat al Zoo de Barcelona. «És molt difícil que un altre primat d'aquestes característiques torni a existir, ja que va ser producte d'un encreuament molt poc comú de genomes del pare i de la mare, que és molt difícil de reproduir», va dir Oriol Sabater.

El primatòleg no va tornar a Guinea després que el 1969 es va establir a Barcelona per treballar com a conservador de primats del Zoo, continuant els seus estudis, becats per National Geographic.