Els cantants colombians Shakira i Carlos Vives van negar ahir en un judici que plagiessin d'un compositor cubà la cançó La bicicleta i la primera va dir que és «un homenatge» a la seva terra per a la qual cosa ella va aportar part de la lletra. El Jutjat mercantil número 12 de Madrid va iniciar la vista de la demanda presentada pel cantant cubà Liván Castellano Valdés, que acusa de plagi Shakira, Carlos Vives i el també compositor Andrés Eduardo Castro.

Liván Castellano reclama els drets d'autor del famós tema La bicicleta, que va aconseguir guanyar el Grammy Llatí a millor cançó el 2016 i que ha venut al món més de 210.000 còpies, en al·legar que és un plagi del seu tema Yo te quiero tanto del 1997.

Shakira va explicar que li va arribar a través de la discogràfica Sony la maqueta de la cançó de Carlos Vives, amb qui tenia ganes de treballar, i que en un primer moment es deia Vallenato desesperado i va recalcar: «Em va agradar i vaig sentir que podia afegir-li alguna cosa». Va afegir que la seva aportació va ser incorporar a la melodia de l'acordió part de la lletra de la tornada, la que fa referència a «lleva, llévame en tu bicicleta», i que per això van decidir canviar el nom de la cançó.

«La gent va gaudir molt a l'estiu de 2016 perquè és molt alegre i parla dels costums i l'esperit del meu país, de Santa Marta, de Barranquilla i de Piqué -el futbolista parella de la cantant-», va dir Shakira en referència a l'al·lusió a Barcelona en la cançó. I també va insistir: «No té a veure amb el sentir ni amb la vida ni l'obra del demandant ja que és un homenatge a la meva terra».

Shakira va assegurar que encara que no ha estudiat música a la universitat és capaç de compondre cançons perquè ho porta practicant des dels vuit anys. «Ho faig sola, a la dutxa o als avions», va postil·lar la cantant colombiana, que va mantenir que no coneixia Liván Castellano fins que el seu advocat li va posar la seva cançó.

De la seva banda Liván Castellano va mantenir que els demandats van plagiar la seva cançó. «El 2016 era a la platja amb la meva filla i em va dir: ets tu pare!, perquè pensava que era la meva cançó i vaig veure que la cantava Shakira» per la qual cosa va decidir presentar la demanda.