La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) va inaugurar ahir un nou centre d'investigació sobre Intel·ligència Artificial (IA) on treballaran més de 50 investigadors i 150 doctorands, que van aprofitar per demanar més recursos per investigar i acostar aquesta tecnologia a la societat «perquè no li tingui por». El nou Intelligent Data Science and Artificial Intelligence (IDEAI), el Centre d'Investigació sobre Intel·ligència Artificial i Ciència de Dades de la UPC, és la unió de sis grups d'investigació de la UPC ja consolidats que treballen sobre IA i que a partir d'ara «compartiran dades, coneixements i tècniques» per «acostar la IA a la societat i fer veure que es necessiten més recursos per a investigació».

«Fa un any i mig es va aprovar aquest projecte, que es finança a través dels guanys que aconseguim a través de cadascun dels projectes - una mitjana de 900.000 euros per any - i que pretén crear noves dinàmiques i oportunitats», va explicar el coordinador de l'IDEAI, Cecilio Angulo. El centre neix amb la intenció de «generar nous camps de recerca i desenvolupament, combinant els mètodes pràctics i els teòrics que cadascun dels projectes integrants usa, acostar la IA a la societat i eliminar la por i animadversió cap a aquesta i demostrar a l'Administració la importància de la IA i la necessitat de més inversió», va afegir Angulo.

L'activitat d'investigació de l'IDEAI se centra en els aspectes de la societat digital, la salut, el benestar, la inclusió, l'educació, la indústria, l'economia, els recursos energètics, l'ètica i el talent. «La IA és fonamental per a la societat, ja està incrustada en molts aspectes de la vida quotidiana, com en els mòbils, i no té intenció de desaparèixer a curt termini, perquè genera molts ingressos per a les grans empreses que estan invertint, com Google o Facebook», va dir Angulo.

Angulo va ressaltar la necessitat d'investigar sobre l'ètica i valors d'aquesta tecnologia, ja que «els algoritmes per si sols són neutres, però les dades amb els quals els utilitzem no, i aquest és l'àmbit que més desenvolupament necessita». «A diferència d'altres centres, l'IDEAI se centra en el factor humà, en com la IA pot apoderar les persones i com acostar-la als usuaris, i sobretot volem acabar amb l'alarma que genera la IA i acabar amb els mites que destrueix treballs», va aclarir l'investigador.

L'IDEAI compta amb una trentena de projectes, entre els quals s'inclouen tecnologia de veu i de llenguatge natural, simbiosi industrial, aprenentatge automàtic aplicat a la investigació farmacològica i intel·ligència visual.

El responsable del Grup de Processat d'Imatges, Ramon Casas, va fer una demostració d'un dels projectes durant la inauguració del centre, en el qual l'usuari final és capaç de manipular els continguts audiovisuals a través de gestos que el televisor processa.