L'informe favorable que s'ha emès per part del Consell Assessor del Patrimoni Cultural Català destaca que la sardana «compleix els 5 criteris de les Directius Operatives per a l'aplicació de la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial, que són, en 1r lloc, que la sardana s'avé perfectament a la definició de la Unesco de patrimoni cultural immaterial; en 2n, que la inscripció de l'element contribuirà a donar a conèixer el patrimoni cultural immaterial; 3r, en el projecte s'elaboren mesures de salvaguarda que protegeixen i promouen l'element; 4t, l'element es proposa per inscripció després d'haver aconseguit la participació més àmplia possible de la comunitat i 5è, que l'element figura en un inventari del patrimoni cultural immaterial present en els territoris dels Estats Part sol·licitants».

Aquesta candidatura la promou la Confederació Sardanista de Catalunya i està elaborada en col·laboració amb l'Ens de l'Associacionisme Cultural, l'Institut del Patrimoni Cultural Immaterial i la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Per difondre-la i recopilar recursos s'organitzen periòdicament diversos tipus d'esdeveniments.

La implicació popular i la possibilitat de demostrar l'arrelament i característiques històriques de l'expressió són elements molt importants perquè la comissió que valida el registre accepti les candidatures. Fins ara, la Unesco ha declarat dues manifestacions pròpies de la cultura popular catalana com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. La 1a va ser la Patum de Berga l'any 2005. La darrera, fins ara, van ser els castells, l'any 2010.

Ésdansa, Les Preses

S'ha escollit a Núria Feixas com a nova directora de l'Ésdansa en substitució de Jordi Fosas, nomenat tot just fa un mes director artístic de la Fira Mediterrània de Manresa.

L'elecció de Núria Feixas, responsable de producció i coordinadora del Festival, ha estat consensuada per tot l'equip, el qual va alabar la seva feina i professionalitat a l'hora de proposar-la com a candidata a la junta del Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny, entitat organitzadora de l'Ésdansa.

Amb l'entrada de la nova directora, el sistema organitzatiu intern del Festival no es veurà modificat. Núria Feixas assumirà el seu càrrec com a directora i continuarà treballant de forma conjunta els aspectes artístics i logístics amb la resta de l'equip a través d'una comissió, tal com s'havia fet fins ara.

Lluny de plantejar-se canvis radicals, Núria Feixas reconeix que el seu principal objectiu és aconseguir mantenir l'alt nivell que el Festival ha assolit en els darrers anys i no perdre de vista les coses bones que l'antic director va aportar i aconseguir. La reivindicació del paper de la dansa d'arrel tradicional com a expressió artística viva i en constant evolució, per exemple, continuarà sent el pal de paller de l'Ésdansa, així com la seva mirada actual, transversal i internacional.

Tot i que encara no s'ha fet pública la programació de la nova edició de l'Ésdansa que tindrà lloc del 19 al 25 d'agost, les propostes que s'hi podran veure hauran estat treballades excepcionalment de forma conjunta pels dos directors i tancaran el cicle argumental dedicat a la creació i la innovació, iniciat fa tres edicions.

Núria Feixas, nascuda a Hostalets d'en Bas l'any 1990, comença a ballar dansa tradicional amb tan sols sis anys, fet que la vincula de forma immediata al Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny. Tot i ser llicenciada en Enginyeria Tècnica Agrícola, la seva afició la porta a treballar en l'àmbit de la dansa i la cultura. Des de 2014 i fins aquest passat mes de febrer, ha format part de la Junta Directiva del Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny, entitat especialitzada en la recerca, formació, creació i difusió de la dansa d'arrel tradicional. Paral·lelament, des del 2016 i fins a l'actualitat, ha estat membre de la comissió del Festival Ésdansa de Les Preses, on ha portat la producció i la coordinació general del festival.

Colles sardanistes

La Federació Unió de Colles Sardanistes de Catalunya (UCS) ha informat de diversos canvis al Campionat de Catalunya 2019 de sardana esportiva. En concret, fan referència a un parell de canvis en les cites de la categoria Infantil i d'una data, a la modificació de la puntuació i a la retirada d'una colla veterana.

Així, el Campionat Infantil la 1a cita, prevista per Sils el diumenge 2 de juny, s'ha substituït per un altre concurs. Serà el de Palamós, que se celebrarà el dissabte 8 de juny. Aquest canvi ha estat amb el consens de totes les quatre colles inscrites a aquest Campionat. El concurs de Sils d'enguany serà la 3a edició, mentre que el de Palamós celebra l'efemèride rodona dels 75 anys. La resta de jornades es manté igual. És a dir, la següent data competitiva infantil serà a Barcelona-Poblenou, el diumenge 16 de juny; seguirà a Cervera, el diumenge 22 de setembre; la penúltima jornada serà a El Vendrell, el diumenge 13 d'octubre i s'acabarà a Valls, el diumenge 3 de novembre. Precisament aquest és l'altre gran canvi. La competició de Valls ha canviat de data i ara en lloc de celebrar-se el 17 de novembre com es preveia inicialment serà el mencionat dia 3 de novembre.

En referència a la puntuació, s'ha especificat per a les categories Alevina, Infantil, Juvenil i Gran o Absoluta que «la pitjor puntuació d'entre totes les sardanes s'eliminarà». També hi ha hagut concrecions a la categoria Veterana. Ara s'ha indicat que «al final de la 1a fase s'eliminarà la pitjor puntuació de cara a determinar la classificació per a l'una o l'altra Fase Final; després, al final del Campionat, s'eliminarà la pitjor puntuació de tot el Campionat (que pot ser la mateixa eliminada en la 1a fase, o no)».

A més a més, també hi ha hagut una colla veterana que s'ha retirat del Campionat. Es tracta de la Bella Roure, de Barcelona, que tampoc ha participat al 1r concurs del Campionat Territorial de Barcelona Ciutat, celebrat el passat diumenge 24 de març a Barcelona-Sant Andreu del Palomar. La colla, integrada amb antics dansaires de la formació històrica Roure, ha competit durant tres temporades, en les quals ha estat campiona del Campionat de Catalunya de Sardanes Revesses per Colla. Amb la seva retirada, el Campionat de Catalunya Veterà es queda amb nou rotllanes: Aires Gironins, de Girona; Amics Dansaires, de Cassà de la Selva; Claror de Goges, de Banyoles; Dansaires de Maig, de Barcelona; Llaç d'Amistat, de Moià; Ressò, de Sabadell; Sabadell, de Sabadell de Sabadell; Sempre laietans, de Barcelona, i Toc de Dansa, de Barcelona.

Per altra part, la Federació Unió de Colles Sardanistes de Catalunya (UCS) ha anunciat a la seva Assemblea General Ordinària, celebrada el passat dissabte 30 de març, que la Copa Catalunya d'enguany se celebrarà a Montblanc, amb data per concretar i sense colles com a caps de sèrie.

Tanmateix, encara no està confirmada la data de celebració d'aquest campionat. De moment es compta amb dues propostes: el dissabte 27 de juliol, darrer dissabte del mes, com l'any passat, o bé el dissabte 7 de setembre.

No hi ha ni sardana revessa ni de germanor i totes les sardanes són de cinc tirades, excepte la Final, que ho és de set. L'edició inicial de l'any passat va coronar les colles Mare Nostrum, a la categoria Gran, i Toc de Dansa, a la categoria Veterana, com a campiones.

Concert de contrabaix de Josep Quer

El reconegut contrabaixista Josep Quer oferirà dia 19 d'abril a la Universitat de Berkelee a USA,dintre el Festival de Musica Mediterrània, un concert amb obres de compositors catalans, sardanes obligades de contrabaix de diversos autors i clàssica dels mestres Albeniz Granados Valls i la presentació del CD de sardanes obligades de contrabaix, segons han informat.