Aquest Diumenge de Rams s'inicia la Setmana Santa, que es clourà amb la celebració de la Pasqua. Durant aquests dies reviurem la festa dels rams, acollint el Senyor -que entra humil, però com a Messies, a Jerusalem- fins a la celebració de la seva mort i sepultura, precedides pels crits demanant la mort del servent de Déu.

Rams de festa

En l'entrada de Jesús a la seva ciutat de Jerusalem consta a l'evangeli de Lluc que «tota la multitud dels seus addictes, plena d'alegria, començà de lloar Déu a grans crits per tots els prodigis que havien vist, i deien: "Beneït sigui el rei, el qui ve en nom del Senyor"». I quan alguns fariseus demanen a Jesús que faci callar els seus seguidors, ell respon: «Us asseguro que, si aquests callen, cridaran les pedres».

Nosaltres, aquest diumenge, també lloarem Jesús amb els rams, amb la nostra presència, pregant... Què volem manifestar participant en la benedicció dels rams i afegint-nos a l'aclamació del Senyor? Doncs manifestem que Jesús, per a nosaltres, és el Messies, l'enviat i Fill de Déu, el Salvador, i que també el volem acollir amb goig. També desitgem que sigui conegut i acollit en les nostres ciutats, viles i pobles; en les nostres llars, hospitals, escoles, centres socials. Estem convençuts que ell vol oferir-nos amor, perdó, pau, fortalesa, esperança, vida... i per això li volem obrir les portes del nostre cor.

Alhora, li volem donar gràcies perquè aquesta setmana no només el recordarem, sinó que viurem i celebrarem que ens ha estimat tant que ha donat la vida a la creu i, vencent la mort, ha ressuscitat.

Crits a mort

Els rams de festa del divendres es converteixen en crits demanant la mort en creu de Jesús. Recordem l'escena en el palau del governador romà Ponç Pilat, que recullen els tres evangelis de Mateu, Marc i Lluc. Pilat proposa escollir entre Barrabàs, que havia participat en una revolta [...] (extret del Full Parroquial d'aquesta setmana).