El tenor Josep Carreras i el futbolista Leo Messi han signat un acord de col·laboració pel qual la fundació de l'astre argentí finançarà durant dos anys un projecte d'investigació d'un tipus de leucèmia infantil rara. L'acord signat per la Fundació Josep Carreras i la Fundació Leo Messi recolzarà el projecte Cap nen amb leucèmia, dedicat a investigar un tipus de leucèmia infantil poc freqüent i de mal pronòstic, que afecta, sobretot, nens menors d'un any.

La leucèmia linfoblàstica aguda de tipus B és el càncer infantil més freqüent, suposa un terç dels càncers en nens i té habitualment un pronòstic de curació favorable, superior al 85%. No obstant això, la leucèmia linfoblàstica aguda pro B del lactant amb translocació t (4; 11) (MLL-AF4 +) és un tipus molt poc freqüent que es diagnostica sobretot en menors d'1 any.

Segons la Fundació Carreras, aquest tipus de leucèmia afecta uns 6 nens l'any a Espanya, gairebé sempre amb un pronòstic fatal, i, encara que es desconeixen les causes, acostuma a desenvolupar-se amb una expansió de la malaltia cap al sistema nerviós, per la qual cosa el percentatge de curació és baix.

Des de la Fundació Leo Messi asseguren que un dels seus pilars des de la seva posada en marxa ha estat sumar esforços per impulsar la investigació científica per tal d'aconseguir millores en malalties prevalents en la infància, de manera que finançarà el projecte del doctor Menéndez durant dos anys. El grup del doctor Pablo Menéndez, de l'Institut d'Investigació contra la Leucèmia Josep Carreras-Campus Clínic (UB), és qui duu a terme la investigació sobre aquest tipus de leucèmia i l'equip beneficiari de les aportacions de la Fundació Messi, que finançarà aquest projecte durant dos anys.

El laboratori de Menéndez és líder internacional en la investigació de l'etiologia i la patogènesi de les leucèmies limfoides agudes del lactant i forma part de diferents consorcis europeus. Aquest any, aquest grup ha desenvolupat models preclínics de la malaltia i ha caracteritzat el dany genètic en aquests pacients mitjançant un estudi de seqüenciació completa del genoma en 124 nadons tractats amb el mateix protocol clínic.

Segons assegura la Fundació Carreras, aquestes dades han confirmat que aquesta leucèmia és un tumor de desenvolupament, com posa de manifest la silenciosa càrrega mutacional en aquests nens que gairebé no presenten mutacions recurrents. L'agressivitat i la curta latència d'una malaltia associada a l'absència de mutacions han fet que l'equip d'investigador estudiï més enllà del dany genètic, centrant-se en alteracions epigenètiques.