La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, ha tancat la seva estada al Japó amb la satisfacció d'haver complert l'objectiu principal d'aquest viatge: «Impulsar els nostres creadors, consolidar la presència catalana al Japó i enfilar noves oportunitats de col·laboració. Aquest era l'objectiu i això és el que hem pogut fer aquests intensos dies al Japó», ha explicat.

En aquest sentit, la consellera gironina va destacar dissabte que «durant aquests dies hem vingut a donar suport a l'art, la música i la llengua catalanes». «Hem acompanyat equipaments i artistes catalans, com l'OBC, l'Auditori o el MNAC, que no només venen al Japó, sinó que triomfen al Japó. La internacionalització de la nostra cultura té un dels punts forts en aquest país», va afegir.

D'altra banda, la consellera també va subratllar que, a través del Casal Català de Tòquio, han «intensificat la col·laboració i la complicitat amb els catalans que viuen al Japó i que tenen la voluntat de fer cada cop més presents les nostres tradicions i els nostres referents culturals».

Ensenyar el català al Japó

L'altre punt important en el qual han estat treballant aquests dies és l'ensenyament del català a les universitats asiàtiques. La consellera va posar en valor, sobretot, els llaços de col·laboració amb l'Hosei University de Tòquio. «Hem destacat la voluntat d'ampliar les traduccions, tant d'autors catalans al japonès, com d'autors japonesos al català», va dir.

El viatge també ha permès conèixer de primera mà experiències culturals japoneses que el Departament de Cultura voldria que es poguessin adaptar a casa nostra. És el cas del MORI Building Digital Art Team Lab Borderless, un centre molt avançat en l'àmbit de la cultura digital i les arts visuals, o el National Art Centre de Tòquio, un museu que, sense tenir una col·lecció pròpia, acull destacades exposicions de tot el món.