L'Església espanyola assegura que un dels reptes que té en el camp de les missions és la «falta de relleu generacional» dels missioners. Actualment, hi ha uns 11.000 missioners espanyols, gairebé la meitat que en la dècada de 1990 quan ascendien a 20.000. Els reptes i la realitat de la missió s'aborden des d'aquest dijous 19 de setembre fins al diumenge al Congrés Nacional de Missions, organitzat per Obres Missionals Pontifícies (OMP), que se celebra a Jesuïtes Maldonado, a Madrid.

«Hi ha una dificultat per a nosaltres, els bisbes: enviar missioners, perquè no tenim les mateixes vocacions. Si a Navarra abans havia 1.000 seminaristes ara en tinc 30, així passa en totes les diòcesis. Ja no és aquell nombre immens, és més reduït. El Senyor potser vol que siguem més ferment que massa», ha subratllat l'arquebisbe de Pamplona i bisbe de Tudela i president de la Comissió de Missions de la Conferència Episcopal Espanyola, Francisco Pérez.

L'arquebisbe ha presentat al costat del director d'OMP Espanya, José María Calderón, el Congrés Nacional de Missions que vol ser la preparació per al Mes Missioner Extraordinari d'octubre convocat pel Papa Francesc.

Avui, després de la Missa de Sant Francesc Xavier, intervindrà Eloy Bé, de la Facultat de Teologia del Nord d'Espanya amb la conferència «L'Església local neix de la missió i viu per a la missió». També hi haurà diverses comunicacions simultànies: «Una missionera laica donin la zona fronterera de l'Amazònia», «Narració d'Històries Missioneres», «El testimoni missioner de l'Església perseguida», «Missió i martiri: Agustines Missioneres», «L'animació missionera un mitjà per a la sinodalitat eclesial» i «la missió en la formació sacerdotal».

A la tarda, el bisbe emèrit de Tilarán, Costa Rica, el missioner Vittorio Girardi Stellin, pronunciarà la conferència «Vocació missionera ad gentes i ad vitam». La taula rodona d'aquest dia presentarà el tema «Els missioners vists per la societat», presentat per dos periodistes, l'agregat militar a Etiòpia i un professor de cooperació internacional. La vetlla de pregària que conclourà el dia tindrà als immigrants i les seves aventures vitals com a record.

Diumenge tindrà lloc la cloenda del congrés, amb la intervenció del cardenal arquebisbe de Madrid, Carlos Osoro, i el director nacional de les Obres Missionals Pontifícies, José María Calderón.