Una nova teràpia oral alenteix uns quatre mesos la progressió del càncer de pròstata avançat les cèl·lules del qual tenen defectes en la reparació de l'ADN, segons un estudi presentat ahir al congrés de la Societat Europea d'Oncologia Mèdica (ESMO), que s'està celebrant a Barcelona. Els resultats preliminars de l'estudi també suggereixen una millora de la supervivència a llarg termini.

L'estudi, en què han participat experts espanyols del Grup d'Investigació Translacional en Càncer de Pròstata de l'Hospital Vall d'Hebron i del Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques (CNIO), ha utilitzat els defectes en la reparació de l'ADN com a diana terapèutica. «Veure un efecte tan significatiu en la progressió de la malaltia i d'altres efectes antitumorals clínicament rellevants, com el retard en la progressió del dolor i l'increment en la taxa de resposta objectiva és un èxit notable en pacients amb càncer de pròstata que han rebut tants tractaments previs», assenyala l'autora principal de l'estudi i doctora del Centre Global per al Càncer Lurie a la Universitat Northwestern de Chicago, Maha Hussein.

Els investigadors van comparar el fàrmac olaparib, que bloqueja una proteïna necessària per a la reparació de l'ADN, amb les últimes formes de tractament hormonal i van observar que el nou tractament endarreria la progressió de la malaltia un 66%. «El càncer de pròstata ha quedat relegat respecte a altres tumors sòlids freqüents sobre l'ús de tractaments dirigits a dianes moleculars, de manera que és molt emocionant que ara puguem personalitzar el tractament d'un individu», subratlla la mateixa Hussein.

Càncer d'ovari

La investigadora de l'ICO Girona i de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) Pilar Barretina ha participat en un estudi internacional que ha demostrat com millorar la supervivència i reduir el risc de recaiguda en pacients amb càncer d'ovari avançat. Es tracta d'un projecte liderat pel departament d'Oncologia de la Clínica Universitària de Navarra. Els resultats de la investigació es van presentar ahir al mateix congrés d'oncologia.

En l'estudi, publicat a la revista The New England Journal of Medicine, s'ha comprovat que si s'introdueix el fàrmac Niraparib després del tractament de quimioteràpia hi ha una millora en la supervivència i també es redueix un 40% el risc de recaiguda d'aquesta malaltia. L'assaig clínic s'ha portat a terme a 181 centres internacionals i s'han estudiat 733 pacients. El càncer d'ovari, que es diagnostica cada any a unes 205.000 dones al món, és la cinquena causa de mort per càncer en la dona a Europa. Generalment es diagnostica entre els 45 i 75 anys, encara que hi ha un nombre significatiu de pacients des dels 30 anys.

També en la jornada d'ahir del congrés de l'ESMO, que finalitza avui, un grup d'investigadors liderats pel director de la Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), Josep Tabernero, va presentar una investigació que ha descobert que una combinació de tres fàrmacs aconsegueix una supervivència de quatre mesos més en malalts de càncer colorectal amb metàstasi i una mutació en el gen BRAF. Es tracta d'un assaig multicèntric i s'ha publicat a la revista The New England Journal of Medicine.

En total, els investigadors han estudiat 655 pacients amb càncer colorectal amb la mutació BRAF V600E provant una combinació de fàrmacs inhibidors de BRAF (encorafenib), MEK (binimetinib) i EGFR (cetuximab), sense quimioteràpia, que ha mostrat una millor taxa de resposta que la teràpia estàndard.

La investigadora Elena Élez ha explicat que aquesta mutació es troba entre el 8% i el 12% de càncers colorectals: «Si bé els pacients que es poden beneficiar d'aquesta triple combinació són relativament pocs, és important identificar-los i tractar-los de forma específica».