La Universitat de Stanford (EUA) ha reconegut el director de l'Institut d'Investigació contra la Leucèmia Josep Carreras, Manel Esteller, com un dels investigadors amb més impacte científic a tot el món. Esteller, que és investigador ICREA i catedràtic de Genètica de la Universitat de Barcelona, figura en el lloc 109 dels principals científics del món amb més impacte en totes les àrees de la ciència, en un estudi de la Universitat de Standfod publicat a la revista PLos Biology.

L'estudi, elaborat pel Centre de Dades de Ciències Biomèdiques, Estadística, Meta-Anàlisi i Innovació de la Universitat d'Standford, ha considerat més de 7.000.000 d'investigadors de 175 disciplines diferents de tot el món en els últims 22 anys, analitzant les citacions dels seus descobriments científics, principal autoria d'aquests i la seva transcendència per a altres científics.

Les investigacions de Manel Esteller se centren en els mecanismes epigenètics implicats en l'aparició i progressió de les malalties humanes, principalment en càncer. Els resultats derivats dels seus estudis han permès, a més de conèixer les bases moleculars de diverses patologies, el desenvolupament de noves eines diagnòstiques i nous tractaments per a aquestes.

Abans de dirigir l'Institut d'Investigació Josep Carreras, Esteller va ser coordinador del Programa d'Epigenètica i Biologia del Càncer (PEBC) de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge.