Fires i festes de Sant

Narcís a Girona

Recordo en la meva adolescència que estava en un internat a Girona i justament per aquestes diades practicàvem els Sants Exercicis Espirituals, el que significava dies de prèdiques, pregàries, confessions, etc, i tot en silenci absolut. Casualment jo tenia una cel·la a la part alta de l'edifici i des d'allà podia veure la plaça de l'Oli, amb la farmàcia de la Creu Blanca i els aparadors de la Foto Lux. Al vespre, en anar a dormir treia el cap a la finestra i podia arribar a sentir la música de la cobla i veure, escadusserament, alguna rotllana. Són els meus primers records de les sardanes a Girona.

Per Fires mai hi han mancat les audicions, concerts o concursos i aquest any n'hi ha unes quantes de programades. Les audicions tindran com a escenari la plaça Miquel de Palol, la plaça del vi, l'Auditori (Concert), la plaça del Lleó (Concurs). Hi intervindran les cobles Bisbal Jove, Jovenívola de Sabadell, La Principal de la Bisbal, Selvatana, Montgrins i Ciutat de Girona.

Mereix menció la celebració del Concurs de Colles, un dels més antics i de més prestigi de tot Catalunya, que se celebra el dia 1 de novembre al matí. D'arreu del país hi acudeixen colles, i a la tarda hi ha un acte ben important com és el concurs individual de sardanes revesses. Tots els revessaries hi són presents per participar en aquesta modalitat.

També cal destacar el concert que el dia 29, Festa de Sant Narcís, s'executa a l'Auditori amb la participació de la cobla La Principal de la Bisbal.

El programa per aquest any serà el següent. A la primera part: Juny de Juli Garreta; Estrompassada de Lluís Pujals, sardana de lluïment de tible que ell mateix interpreta; Rambla Verdaguer de Bartomeu Vallmajó; L'un i l'altre de Martirià Font; Caminant Junts, de Josep Cassú, dedicada a Joan Vidal i a la seva esposa Marta Draper; Aura del Tura, de Conrad Saló.

A la segona part: Girona aimada, de Vicenç Bou, Cors Gironins de Ricard Viladesa; Les comares, de Josep Serra, Bisbalenca de cor immens, de Xavier Cassanyes (estrena), l'havanera La Paloma, amb un arranjament d'Antoni Mas Bou, que cantarà la soprano Indira Ferrer, i Girona m'enamora de Ricard Viladesau, sardana que commemora els 30 anys de la seva estrena, que també cantarà Indira Ferrer i serà ballada per la colla.

50 anys de l'agrupa-

ment d'aplecs Gironins

La geografia de la demarcació gironina és tan extensa que des de la Comissió organitzadora es va decidir descentralitzar les activitats i fer-ne tres de destacades: una a la costa, una a muntanya i una a la capital; si bé el passat 22 de juny es va dur a terme l'Aplec del 50è aniversari a dins del jaciment arqueològic d'Empúries (representant la costa) i el febrer de 2020 es farà la presentació del llibre commemoratiu dels 50 anys (escrit per l'escriptor i poeta lloretenc Joan Domènech i Moner) i la cloenda de la celebració, es va decidir que el concert es fes a Olot, representant així la part de muntanya de la província, i que se celebrarà, demà dissabte, per la cobla Ciutat de Girona.

Pel que fa al Concert del 50è aniversari, que se celebrarà al Teatre Principal d'Olot el proper dissabte 26 d'octubre, hi participaran la cobla Ciutat de Girona, dirigida per Jesús Ventura i Barnet, i dos cossos de ball (l'Esbart Mediterrània Dansa, de Figueres, i el Grup de Danses La Farandola, de l'Escala), i serà presentat per Mercè Planas i Esqueu.

Constarà de dues parts, a la primera part hi haurà una introducció, l'acte institucional (amb homenatge i parlaments) i un petit viatge musical a través de cobla i la sardana, que constarà de quatre composicions musicals que seran interpretades per la cobla i ballades per esbarts. A la segona part, el gruix serà la presentació del disc commemoratiu dels 50 anys, amb l'estrena de les set sardanes que ens van regalar, més el contrapunt final i el repicó.

Cal recalcar que la compra d'entrades (hi ha diferents preus, segons posició de localitat i visió: 15, 12, 8 i 5 euros) s'ha de fer a través d'Internet a través del web https://olotcultura.koobin.cat.

Pel que fa a l'enregistrament que es presenta, és un doble disc compacte en el qual s'hi han enregistrat 34 sardanes.

Hi ha les set sardanes d'estrena que ens van obsequiar amb motiu de l'efemèride dels 50 anys i que van participar en el concurs per triar quina era la sardana representativa de l'aniversari; són la coneguda d'Antoni Mas i Bou, la guanyadora, i les de Josep Cassú i Serra, Jaume Cristau i Brunet, Albert Font i Turon, Joaquim Hostench i Duñabeitia, Josep Antoni López i Álvarez, i Anna Serra i Roquet.

També hi ha una sardana de cadascun dels 26 aplecs que avui en dia formen part de l'Agrupació d'Aplecs Sardanistes de Comarques Gironines; s'ha prioritzat que les citades composicions mai hagin estat enregistrades, afavorint, d'aquesta manera, la recuperació i difusió del patrimoni sardanista i del patrimoni musical català.

I finalment, inclou la sardana representativa dels 50 anys de l'entitat, per rememorar la celebració d'aquella efemèride i com a record de les persones que ho van fer possible i de totes les persones que han format part i han estat vinculades a l'Agrupació d'Aplecs en aquests darrers 50 anys.

Aplec de les Roquetes

L'Aplec de les Roquetes a Barcelona és un dels més importants que se celebra a Catalunya, cada any centenars de persones arribades de tots els indrets hi assisteixen.

De bell antuvi cal destacar la vinculació de la sardana amb el barri. L'Agrupació Sardanista L'Ideal d'en Clavé ha aglutinat la gent de Nou Barris i a més de les moltes activitats sardanistes que promouen, han aconseguit una relació social, cultural, musical i àdhuc excursionista digne de menció. Anotem, per exemple, la fundació i manteniment d'una banda i moltes altres activitats que desenvolupen.

Cenyint-nos a l'Aplec, podem dir que arriben a la seva edició 51. No cal parlar d'una festa més, parlem de les tradicions més consolidades al districte de Barcelona i també de Catalunya.

Aquest aplec és una cita ineludible per als amants de la sardana: la poden ballar, escoltar i també poden degustar un àpat ben sucós.

L'escenari on hi hauran les ballades serà al parc de la Guineueta a 2/4 d'11 del matí i a les 4 de la tarda, amb les cobles La Principal de la Bisbal, Montgrins (tarda), Sant Jordi - Ciutat de Barcelona i La Principal del Llobregat. Es farà un homenatge a la cobla La Principal del Llobregat amb motiu dels seus 90 anys d'existència i el matí un concurs de colles improvisades.

En cas de mal temps, l'Aplec es faria al Poliesportiu de Can Draó. L'entrada a l'aplec és gratuïta, però es demana la col·laboració dels assistents comprant números dels sis sortejos.

Hi ha aparcament gratuït al carrer Artesania (entrada Vila Júlia). A les 2 es farà el dinar de germanor i a 2/4 de 4 la Banda de l'Agrupació oferirà un concert dins el mateix recinte de l'Aplec. A la tarda i de conjunt amb les quatre cobles s'interpretarà la sardana de Pere Fontàs El parc de la Guineu.

festival amb so de cobla

El festival Amb so de cobla de Palamós continua anant més enllà dels festivals clàssics únicament de difusió i pretén incloure, en ell mateix, les tres potes de la gestió cultural: creació, difusió i formació. Amb la voluntat d'ajuntar estudiants d'instruments de cobla que tinguin ganes de treballar amb destacats instrumentistes de cobla. El Festival Amb so de cobla inclou una jornada de formació per a joves estudiants d'aquests instruments que tindrà efecte demà. El programa previst inclou un curs de 10 a 2; un dinar conjunt en un restaurant cèntric de la via; l'assaig general de 2/4 de 4 a 5 de la tarda i el concert a partir de les sis de la tarda.