Festa del Flabiol

a Arbúcies

La Festa del Flabiol és única en el seu gènere a Catalunya i representa la recuperació d'un dels instruments emblemàtics i populars catalans. A Arbúcies és una tradició molt arrelada i, hi ha un grup o cobla, els Flubiolers del Montseny, que fa música tradicional i popular tocant a veus en cobla de dos o tres flabiols acompanyats de bombos.

Aquest instrument, possiblement, és el més antic que existeix i hom gosaria afirmar que sorgí dels pastors de muntanya que ells mateixos es confeccionaven.

En la música de cobla el que duu el flabiol també duu un tamborí al colze esquerre que pica amb la mà dreta, portant el compàs de la sardana. Tota sardana comença amb un introit interpretat per un flabiol, alhora hi ha també escrites sardanes de lluïment d'aquest instrument i en el decurs de la historia de la sardana han sorgit veritables mestres de l'execució del flabiol.

El cap de setmana del 2 i 3 de novembre Arbúcies viurà una nova edició de la Fira de Tardor i Festa del Flabiol. Dos dies en què els carrers del centre de la vila es vestiran de tardor per rebre els flabiolaires vinguts d'arreu del país.

Durant els dos dies de la fira

Hi haurà una fira d'artesans de producte local i de productes de tardor, al llarg del carrer F. Camprodon, a més d'una mostra d'oficis artesanals com cabassaire, esparter, sargaire, cisteller i canyissaire.

Els visitants també podran trobar una exposició de bolets del Montseny a la plaça de la Vila, i activitats com el joc de la Laura, a càrrec de l' Associació de Comerç d'Arbúcies; el Joc de la granja de les gallines i el corral de la vaca o tallers de pintar cares, de manualitats amb llana i de gastronomia a càrrec de Niu de llum.

Així mateix, hi haurà tallers de torneria i de ceràmica; un espai familiar a càrrec de Niu de llum; passejades amb ponis i atraccions de cotxes; una exposició d'animals del Montseny i una botiga de productes del Montseny Km0, a banda de l'exposició oberta als aparadors dels comerços d'Arbúcies: Arbúcies a través del temps.

Dissabte

Per a dissabte hi ha prevista l'escola i estada per a joves flabiolaires (de 13 a 25 anys), a més de la presentació de l'exposició Arbúcies - 100 anys de fotografies (1878 - 1978), al MEMGA.

El programa també inclou els XX Col·loquis de flabiol; l'audició de sardanes obligades de flabiol i els Col·loquis del Parc Natural del Montseny. També hi haurà una castanyada popular amenitzada pels flabiolaires ; un ressopó amb flabiols, la Nit de flabiols a càrrec de Marcel Casellas, al Casino, per exemple.

Diumenge

Pel que fa a diumenge, l'activitat continua amb la Fira de Luthiers i productes flabiolístics a la placeta dels Encantats; una plantada de gegants o un taller de cistelleria per a nens de més de 10 anys, i un de fer pa, entre altres activitats. Per als tallers cal inscripció prèvia, ja que les places són limitades.

A partir del migdia, s'ha organitzat una cercavila amb els capgrossos de Martorell i els Flabiolaires dels Quatre Dracs, el capgròs d'en Quirze Perich, Dimecres flabiol i els Gegants i Flubiolers d'Arbúcies, al llarg del carrer F. Camprodon.

Una mostra de balls, roda de flabiols i peça conjunta, a la plaça de la Vila.; un gran concert de flabiols, a la Llar de jubilats o un espectacle amb la velleta castanyera, música en directe, danses col·lectives, confeti... i amb la sorprenent arribada de la Castanya Gegant són algunes altres de les activitats previstes per a la programació del diumenge a la cita selvatana.

Fes ta festa

El programa Fes ta festa ha arribat a les 500 emissions per internet. Una efemèride rodona per a una de les fonts d'informació de referència del món de la cultura popular i tradicional després de tres dècades d'existència.

A més a més, al gener el programa llançarà noves seccions: una centrada en dones folkloristes i una altra sobre paraules relacionades amb els jocs.

Així, Jesús Ventura, un dels responsables i locutors, ha avançat a l' Infosardana que a partir de gener es podran escoltar noves temàtiques. La centrada en dones folkloristes recuperarà les figures d'aquelles que han perdut protagonisme davant dels homes o, si són conegudes, s'ha obviat la seva part d'estudioses de la tradició.

L'altra gran secció nova serà la que a partir d'una investigació de totes les paraules del diccionari per part de l'associació Companyia de Jocs l'Anònima desvelarà els mots relacionats amb aquest mot i els seus significats. I encara tenen previst d'incorporar-ne més endavant de noves sobre campanes, i una altra sobre el bestiari festiu.

Per a Ventura «és brutal portar 30 anys en antena» i indica que «ho valorem molt bé perquè hem fet un canvi amb els temps: la web té moltes seccions i temes que s'acumulen i es poden consultar, amb molta informació». També remarca que «cada vegada tenim més col·laboradors amb un nivell molt competent».

A més a més, el programa es redifon a través de 12 ràdios locals més. «I si féssim campanya per buscar més emissores triplicaríem la xifra», assegura Ventura, ja que està previst que Ràdio Maricel sigui una nova redifusora.

Si es pregunta a Ventura si està preocupat per l'audiència i els continguts, indica que preparen el programa igual sempre, sense la pressió dels oients ja que, juntament amb Amadeu Carbó i Pep Adell, s'ho passen bé.

Tanmateix, els múltiples comentaris positius que reben via xarxes i pel carrer els estimula a seguir.

Una prova de la seva feina ben feta és el Premi al Mitjà de Comunicació de l'Associacionisme Cultural Català que els va lliurar l'ens fa dos anys, o els Premis Ràdio Associació de Catalunya 2014 «per una tasca continuada de suport, compromís i difusió, primer des de Ràdio 4 i després des de les ones locals i internet, de les diferents manifestacions de la cultura popular i tradicional catalana», així com el premi de millor programa de ràdio en català, lliurat per Òmnium Cultural la Nit de Santa Llúcia del 1997.

Aquesta emissió número 500 per internet correspon al programa 2.289 des que va iniciar-se el projecte. El dia de publicació a la xarxa d'un nou programa és cada divendres, i durant tota una setmana es pot escoltar.

Ha mort Ramon Moncho

Ha mort Ramon Moncho, actiu defensor de la sardana i dinamitzador de les emissions sardanistes del programa Contrapunt a Ràdio Terrassa SER Vallès

Persona molt coneguda dins l'ambient sardanista, la seva tasca va ser en múltiples fronts: a l'Obra del Ballet Popular (OBP), a la ràdio, a l'organització de les Ciutat Pubilla i als inicis de la Federació Sardanista de Catalunya. Per això va esdevenir un personatge popular i conegut entre moltes persones del món de la sardana i la cobla.

A més a més, la seva implicació i tenacitat amb Contrapunt va suposar que el programa rebés el Premi als Mitjans de Comunicació amb especial dedicació a la Sardana de l'OBP el 1992 i el 1998 pels 50 anys d'emissions.

Aquesta tasca de difusió periodística va ser el signe dominant de la seva feina a favor de la sardana i la cobla. Però també va treballar en d'altres sentits, com amb la recopilació d'un important arxiu de sardanes o l'organització i difusió de nombroses activitats sardanistes, especialment de l'Aplec de l'Encamp i el seu premi Grandalla d'Argent.

Nou disc de La

Principal de la Bisbal

La Principal de la Bisbal presentà el seu nou treball discogràfic Complicitats -obligades de trompeta i fiscorn a càrrec dels solistes Jordi Gil i Gerard Serrat.

El disc és de producció pròpia i inclou una selecció de sardanes obligades per ambdós instruments.

Segons explica Francesc Cassú, director artístic de La Principal, els dos intèrprets han escollit músiques complicades d'interpretar, on els seus instruments respectius en són solistes -junts o per separat- amb complicitat, compenetració i solvència contrastada d'aquells que saben ser generosos amb el seu instrument.