Del 18 al 25 d'aquest mes de gener celebrem l'octavari de pregària per la unitat dels cristians. Cada any, creients de diverses confessions cristianes preparen els materials per a les reflexions i pregàries d'aquests dies. Enguany els ha preparat un grup anomenat «Cristians units de Malta», i encapçalen el tema amb aquesta expressió de llibre dels Fets del Apòstols (28,2) que cal atribuir a sant Pau: «Ens tractaren amb una humanitat poc corrent».

Algú pot pensar quina relació té l'expressió amb el desig i la voluntat de pregar per la unitat de tots els cristians, cosa que requereix, doncs, alguna explicació. El fet comentat és molt suggeridor i sovint poc conegut. Pau és portat a Roma com a presoner després que, acusat pels jueus, ha apel·lat al Cèsar en la seva condició de ciutadà romà. És embarcat en un vaixell amb d'altres presos, custodiats per soldats. En total, comptant-hi la tripulació, unes 276 persones. En el viatge marítim es troben amb una gran tempesta que dura molts de dies i que posa en perill el vaixell i la vida del passatge. La desconfiança creix entre els mariners, els soldats i els presos, i més entre aquests, que podien ser executats si calgués. Sant Pau es converteix en home de pau i anima tothom dient que no els passarà res, perquè confia en el seu Déu, que no els abandonarà.

Es remarca la confiança en Déu. Finalment, i després de diversos intents, arriben a la costa de Malta nedant o servint-se de les restes del vaixell, que ha quedat destrossat per les onades.

A Malta és precisament on són acollits pels nadius i on «ens tractaren amb una humanitat poc corrent». Aquelles persones tan diverses, desunides, i buscant la salvació de cada grup, ara es troben acollides al voltant del foc, i són ateses per uns illencs que no coneixien i a qui potser ni entenien.

Avui moltes persones s'enfronten a les mateixes pors en molts mars i en altres indrets. Emprenen viatges igualment perillosos per fugir de les guerres, pobresa, catàstrofes naturals... i queden a mercè de forces polítiques, econòmiques i humanes. Sofreixen la indiferència de les màfies i dels qui impedeixen que siguin acollits i ajudats. [...] (extret del Full Parroquial d'aquesta setmana).