XAXU

El mes de gener s'ha encetat a l'Escala l'Any Xaxu amb motiu del 150è aniversari del seu naixement. Ha estat amb una ofrena institucional a la seva tomba, amb alguns dels seus descendents. També ha servit per desvelar la vintena d'activitats que ha programat l'Ajuntament de l'Escala i l'Agrupació Sardanista Escalenca Avi Xaxu.

Per identificar-lo, s'ha creat, i presentat, un logotip específic per a l'Any Xaxu, que servirà d'enllaç entre totes les activitats. Es tracta d'un disseny de Francesc Sala i Giralt. L'objectiu de l'Any Xaxu és «sumar esforços, rescatar i difondre encara més la seva popular i no prou coneguda polifacètica figura i la seva extensa obra musical, no només sardanista».

A part de l'ofrena floral, l'activitat ha estat un concert titulat Xaxu. Sardanes, peces corals i apunts musicals, amb l'Escola Municipal de Música, la cobla Rossinyolets, el cor Indika i el pianista Ivan Joanals.

D'altres seran, durant la primavera i la tardor, cicles de xerrades a l'entorn de la figura de Josep Vicens, l'Avi Xaxu, la seva obra musical, els músics i la cobla o la situació actual del fet sardanista. També hi haurà un cicle bimensual/trimestral d'excursions i visites a indrets relacionats amb Josep Vicens i Juli per revisar la seva vida i comprendre millor la seva obra. Seran indrets com Malgrat de Mar, Girona i l'exili francès, a part, és clar, de l'Escala.

També es preveu la gravació d'un disc doble amb una selecció del seu corpus musical com a autor de cobla-orquestra. Així, s'hi preveuen composicions per a cobla (sardanes, ballables i obres per a cobla) i d'altres gèneres musicals, com peces corals, obres religioses o composicions per a orquestra antiga.

A més a més, a les activitats sardanistes habituals de l'Escala, com ara els aplecs, la Nit dels Músics o les ballades d'estiu, s'hi programaran títols sardanistes, amb especial atenció per a aquells desconeguts.

La involucració local també estarà present amb el concert de final de curs dels alumnes de l'Escola Municipal de Música El Gavià, o a finals de juny, amb el concert La Sardana popular. Xaxu i els seus contemporanis, de la cobla La Principal de Cassà. I la revista Camí de Ronda d'estiu comptarà amb diverses seccions dedicades a Xaxu.

L'organització ha previst també concerts per evocar la figura de Xaxu. A l'estiu s'estrenarà el concert Xaxu. Entre la tradició i la innovació amb la cobla La Principal del Llobregat i el 44è Concert d'Estiu de Sardanes i de Música per a Cobla, serà a l'entorn de Josep Vicens Xaxu. Aquest esdeveniment serà el dissabte 15 d'agost, a la nit, als jardins del Centre Cultural Municipal Xavier Vilanova (c/ del Garbí, 6). D'altra banda, durant la tardor, s'oferirà el concert Recordança a l'Avi Xaxu, amb la cobla Reus Jove.

També a la tardor es preveuen activitats en i amb els centres educatius locals i s'estrenarà una obra de teatre en forma de monòleg titulada Xaxu, un home de poble. Al mateix temps, durant la tardor i l'hivern hi haurà una exposició sobre la seva figura.

Per tancar aquest any temàtic, se celebrarà una cloenda amb actuacions musicals i la presentació de la biografia sobre la seva vida i obra, a càrrec de l'historiador escalenc Jordi Gallegos.

A més a més, fora de l'Escala, també es desenvoluparan activitats relacionades amb l'autor. Entre d'altres es preveu la programació de sardanes seves a tots els aplecs de la sardana de les comarques gironines durant aquest 2020; les cobles adherides a l'Associació de Cobles de Catalunya n'interpretaran sardanes i es faran diversos esdeveniments de difusió de la seva vida i obra a la Casa de la Sardana de Barcelona. També es preveu un cicle de xerrades a les capitals provincials sobre la seva persona, centrada sobretot en el vessant polític.

En resum, serà un any ple d'oportunitats per conèixer més sobre la vida, i també sobre l'obra, d'un dels autors de sardanes més populars.

Precisament la Confederació Sardanista de Catalunya ha seleccionat la sardana Cantant l'amor de l'Avi Xaxu com a peça unitària del Dia Universal de la Sardana. La tria d'aquesta peça s'emmarca en la celebració de l'Any Xaxu, pels 150 anys del seu naixement. Enguany el Dia Universal de la Sardana se celebrarà el diumenge 21 de juny, és a dir, com cada any, el diumenge previ a Sant Joan.

Cantant l'amor és una sardana menys programada d'aquest autor, fet que aporta un punt d'interès a la seva interpretació. Així, la Confederació Sardanista de Catalunya anima a incorporar aquesta obra a totes les activitats que s'organitzin aquell dia. D'aquesta manera es crearà el sentiment de germanor simbòlic entre tot el sardanisme, i serà un veritable dia universal de la sardana.

UNIÓ de Colles

La Federació Unió de Colles Sardanistes de Catalunya (UCS) ha obert un nou canal de comunicació: es tracta d'un perfil propi a la xarxa social Instagram. El seu nom és UCS1958.

L'objectiu, segons indica l'entitat és «apropar-nos a un públic més jove», ja que davant la dificultat perquè el jovent conegui el món de la sardana esportiva, la UCS ha pensat que «seria bona idea poder obrir una xarxa social més juvenil, per facilitar l'accés a continguts d'actualitat sardanista, tot promovent tant el vessant competitiu de les colles, com altres activitats que se celebrin (tornejos de futbol, cloendes i festes, etc.)».

Així, per exemple, des que es va penjar la primera imatge el 13 de desembre, s'han publicat quatre fotos, i una fa referència a un torneig de futbol celebrat recentment entre diverses colles.

La idea és que els continguts siguin sobretot fotos, el format majoritari d'aquesta xarxa, però també s'hi preveuen vídeos.

Tanmateix, la idea és que serveixin per «compartir tota la informació relacionada amb el món de colles i les seves competicions». Per això la seva periodicitat dependrà dels esdeveniments: concursos, cloendes, activitats diverses... La voluntat, però, és «fotografiar moments únics que facin especial aquell dia».

Ràdios

Emissores de ràdio que emeten programes de sardanes , en la majoria de les quals es pot seguir, escoltar i votar la Sardana de l'any:

Audició de tardor. Ràdio Cabanes. Diumenge, 18.00 h.

Ràdio la Vall (les Preses). Divendres, 18.00 h i dissabte, 9.00 h.

La Veu de Sant Joan (St. Joan de les Abadesses). Dissabte, 9.00 h.

Ràdio Arrels (Perpinyà). Diumenge, 11.00 h.

Ràdio les Planes. Diumenge, 9.00 h.

Ràdio Llançà. Diumenge, 9.00 h.

Ràdio Puigcerdà. Diumenge, 9.00 h i 14.00 h.

Ràdio Vidreres. Diumenge, 9.00 i 13.00 h.

Compàs de Cobla (Llagostera). Dissabte, 9.00 h i 14.00 h.

Compàs de Cobla (Arbúcies). Dissabte, 9.00 h i dimecres 21.00 h.

Ràdio Bonmatí. Diumenge, 9.00 h.

Ràdio Sant Gregori. Dissabte, 9.00 h i diumenge, 21.00 h.

Ràdio Sant Hilari. Dissabte, 9.00 h i dilluns, 9.00 h.

Coneguem i estimem la Cultura Catalana. Ràdio Sarrià. Dimecres, 11.00 h.

Contrapunt. Ràdio Vilablareix. Diumenge, 9.00 h i dilluns, 16.00 h.

Esclat de tenora. Ràdio Vilafant. Dissabte, 13.00 h i diumenge, 8.00 h.

L'Altell sardanista (Caldes de Malavella). Diumenge, 12.00 i dijous, 13.00 h.

La Dansa Catalana (La Bisbal d'Empordà) Diumenge, 12.00 h.

Ràdio Palamós. Diumenge, 8.00 h.

Ràdio Sant Feliu. Dissabte, 8.00 h.

La Principal de la Rambla. Girona. Dissabte i diumenge, 10.00 h.

La Principal de Quart. Dissabte, 13.00 h i diumenge, 9.00 h.

Matí de sardanes (Banyoles). Diumenge, 10.00 h.

Obligat de Sardanes (l'Escala). Dissabte, 12.00 h i diumenge, 10.00 h.

Ritmes de Catalunya. Ràdio Olot. Diumenge, 9.00 h.

Sardanes a la costa (Palafrugell). Dissabte, 10.00 h.

Sardanes a Lloret. Ràdio Lloret. Diumenge, 8.00 h.

Sardanes a Ràdio Cassà. Dissabte i diumenge, 9.30 h.

Un dos i contrapunt (Sant Joan de les Abadesses) Dissabte, 9.00 h i diumenge 8.00 h.