29 de febrer de 2020
29.02.2020

Les Passions de Catalunya presenten temporada reivindicant la cultura popular

El president de la Generalitat, Quim Torra, les posa d'exemple de cohesió social, esforç col·lectiu i solidaritat Totes presentaran novetats

28.02.2020 | 23:00
Representants de les principals Passions de Catalunya al Saló Sant Jordi de la Generalitat, amb el president, Quim Torra.

Les deu principals representacions teatrals de la Passió de Jesucrist de Catalunya, agrupades en la Federació Catalana de Passions, van presentar al Palau de la Generalitat la temporada d'aquest 2020 per reivindicar el seu important paper en la cultura tradicional i popular. El president de la Generalitat, Quim Torra, va agrair l'esforç de tots els participants en aquestes obres i va remarcar el seu esforç col·lectiu, la cohesió social que aporten i la solidaritat que mostren.

Per a aquest 2020 es preveuen una quarantena de representacions de la Passió entre principis de març i principis de maig en deu localitats. Algunes, com Cervera, Olesa de Montserrat, Esparraguera o Mataró, tenen molta tradició, participació i fama, però n'hi ha d'altres de més modestes, com la Cava, (Deltebre), Ulldecona (Montsià), Vilalba dels Arcs (Terra Alta), Llinars del Vallès, Vilassar de Mar (Maresme) i Vila-sacra.


Singularitats

A més, s'espera que properament s'incorpori a la federació la representació que es fa a Sant Vicenç dels Horts (Baix Llobregat). Totes tenen alguna singularitat històrica, artística, literària o tècnica que les fa úniques, i cada any incorporen alguna novetat per actualitzar-se. Torra va dir que les Passions són una mostra més que a la societat catalana li agrada «ajuntar-se per fer coses», com fer cultura popular, reivindicacions socials o protegir el medi ambient. Així, va explicar que a Catalunya hi ha més de 3.500 associacions i entitats de cultura popular, més de 500 equipaments vinculats i més de 500.000 associats.

També va remarcar la importància d'aquestes representacions teatrals per formar futurs actors i actrius, igual que els Pastorets, i per això va reivindicar, més enllà de la tradició religiosa, la importància artística de la Passió.

La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, va tenir un record pel paper de l'exconseller de Cultura Lluís Puig per reforçar la cultura popular. Vilallonga també va remarcar que la Passió, per Setmana Santa, i els Pastorets, per Nadal, marquen el cicle anual i de la vida tant en l'àmbit personal com col·lectiu.


Novetats

Per últim, el president de la Federació Catalana de Passions, Xavier Cañavate, va explicar les novetats de cadascuna de les passions i va destacar la importància que tenen aquestes representacions per a la vida personal dels qui hi participen, ja que els implica emocionalment i coneixen persones noves.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook