Primer va ser el Ramadà, i ara, la Festa del Sacrifici del Xai. Els 90.000 musulmans que viuen a les comarques gironines van donar ahir el tret de sortida a una de les seves principals festivitats d'una manera d'allò més atípica, degut a les restriccions derivades de la covid-19. I és que, enguany, la Generalitat ha demanat a totes les administracions no cedir espais als musulmans per fer la pregària conjunta, i s'ha prohibit als particulars que comprin l'animal directament als escorxadors.

La Festa del Sacrifici del Xai, que va començar ahir i dura tres dies, és una de les celebracions més importants del calendari musulmà, ja que serveix per recordar el moment en què el profeta Abraham va degollar un xai com a sacrifici a Déu en lloc del seu propi fill. Durant aquest període, les famílies musulmanes que puguin han de sacrificar un xai per compartir-lo amb la família, els amics o aquells que ho necessitin.

Tot i això, enguany la celebració arriba carregada de restriccions a causa de la covid-19. El Departament de Justícia, a través de la Direcció General d'Afers Religiosos, ha fet arribar una carta als ajuntaments on se'ls recomana que no cedeixin espais per fer la pregària multitudinària que se sol celebrar en el primer dia de la festa -és a dir, ahir-, i ha parlat amb entitats i representants de diferents federacions islàmiques que comparteixen la preocupació en el context actual. Es calcula que l'any passat es van sacrificar més de 50.000 xais per a mig milió de musulmans arreu de Catalunya.

En el protocol enviat als ajuntaments, la Generalitat també els ha recordat tres normes per al desenvolupament de la festa: els carnissers seran els únics que puguin entrar als escorxadors a buscar els xais, sempre amb cita prèvia; els escorxadors no podran lliurar xais a particulars i està prohibida la concentració de persones als voltants dels escorxadors. La festa se celebra matant un xai segons el ritus islàmic.

A causa del coronavirus, es recomana demanar cita prèvia a la carnisseria per evitar concentracions. L'Agència de Salut Pública de Catalunya ha posat a disposició dels escorxadors recomanacions i protocols d'actuació. Així, només els carnissers podran entrar als escorxadors, sempre amb cita prèvia. Els particulars només podran adquirir la carn a les carnisseries.

El sacrifici dels animals es durà a terme durant els tres dies establerts. Les condicions sanitàries fan impossible ampliar les hores de la jornada, i no es poden fer més hores com en altres anys s'havia fet. Per això, és important repartir les comandes en els tres dies establerts, per tal d'evitar aglomeracions.

Les comunitats islàmiques tradicionalment demanen als ajuntaments espais per fer la pregària conjunta del dia de la festa. Aquest any la Generalitat recomana que no es faci per prevenció.