La Fundació Ferrer i Guàrdia ha reivindicat una educació laica davant del pla pilot de la Generalitat d'introduir classes de religió islàmica a les escoles públiques catalanes.

El president de la Fundació, Joan-Francesc Pont, ha advertit que la presència de la religió a l'ensenyament «pot dividir la ciutadania per comunitats», després de l'acte del 111è aniversari de l'afusellament de Francesc Ferrer i Guàrdia, que va tenir lloc dimarts. Pont també va indicar que és «un símptoma que la nostra societat accepti sense una excessiva discussió que els nens siguin classificats segons les creences dels seus pares». El president de la Fundació va evidenciar la importància d'un model d'escola laica on «s'aprengui el valor de la igualtat, la diferència, la solidaritat i que generi bons ciutadans».

També en contra de la catòlica

L'entitat, històricament, s'ha mostrat contrària al paper de la religió catòlica a l'escola i ha denunciat la presència de qualsevol assignatura de caràcter confessional als centres educatius sostinguda amb fons públics.

En aquesta edició de l'ofrena floral també es va celebrar el 30è aniversari de la inauguració del monument a Ferrer i Guàrdia; l'estàtua, a Montjuïc, la va inaugurar el 13 d'octubre de 1990 l'alcalde Pasqual Maragall, i hi van participar l'ambaixador de Bèlgica a Espanya i el tinent d'alcalde de la ciutat de Brussel·les.

Com a efemèride del primer reconeixement públic a la ciutat de Barcelona a la figura de Ferrer i Guàrdia, en l'acte hi va participar el regidor de districte de Sants, Marc Serra, que va recordar la importància de preservar la memòria del pedagog català.