Juanma Castaño s'ha situat durant els darrers dies al focus de les crítiques per les publicacions que ha compartit del seu viatge a l'Àfrica. El periodista esportiu i la seva parella, la també periodista Helena Condis, han provocat una onada d'indignació per fotografiar-se amb nens a Tanzània, una polèmica pràctica que també han dut a terme altres influencers.

"La moda d'anar a l'Àfrica a abraçar negrets per a Instagram ha apoderat també el periodisme patri", escrivia un usuari de Twitter amb les fotografies publicades per la parella, que després de l'allau de comentaris negatius van decidir esborrar-les dels perfils respectius.

Pablo Sánchez, director de l'ONG The Health Impact, exposava aquest dilluns els motius pels quals fotografiar-se amb els habitants del lloc no és el més adequat: "La finalitat d'aquests viatges és de caràcter personal, no solidari. A més, els que fan aquests viatges reprodueixen aquest complex de salvador blanc que creu que la seva presència és necessària per resoldre els problemes quan la inestabilitat d'aquests països és allò que Occident provoca”.

En un altre missatge, recordava que "anar-se'n a un país a milers de quilòmetres durant un parell de setmanes per 'ajudar' la població i conèixer el seu mode de vida no és voluntariat, és negoci". "La pobresa es converteix en un atractiu turístic i els nens en 'alguna cosa amb què fer-se fotos'. L'efecte que té és devastador", va lamentar Sánchez.

Com diem, Juanma Castaño i Helena Condis no han estat els únics a mostrar davant dels seus seguidors aquest "complex de salvador blanc" que esmenta Sánchez als seus missatges. La influencer Teresa Andrés Gonzalvo i la seva parella, Ignacio Ayllón, també han rebut dures crítiques a les xarxes pel mateix motiu.