Queda encara tanta Lliga i a la Segona Divisió A s´hi han vist tantes coses que es fa agosarat parlar d´un Girona de Primera. L´equip insisteix, setmana rere setmana, a presentar la seva candidatura amb arguments sòlids, però com que en el futbol tot pot passar, donar-ho per fet massa aviat seria un error. És inevitable, això sí, assegurar que els números dels blanc-i-vermells conviden a l´optimisme. A somiar. A deixar-se anar. Perquè han batut els seus propis registres, però perquè també superen en escreix el rendiment d´un munt d´equips que han acabat pujant al llarg d´aquestes darreres temporades. I tot això, quan tot just s´acaben de completar dos terços del campionat. Dues terceres parts que han deixat els gironins segons, amb 55 punts i a 10 dels seus principals perseguidors.

Cada Lliga és un món, però comparar serveix, i molt, per fer-se una idea prou precisa del que està fent aquest Girona. Primer, perquè mai l´equip havia estat capaç d´aconseguir uns registres com aquests. Els 55 punts passades 28 jornades es converteixen en la millor puntuació dels de Montilivi a la Segona Divisió A, superant els 51 amb què es van completar els dos primers terços de la campanya 14/15. Aquest, fins ara, ha estat el millor any d´un Girona que tot i acabar el campionat amb 82 punts es va haver de conformar amb una tercera posició que el va condemnar al play-off. A més, aquells 51 punts servien perquè els blanc-i-vermells fossin cinquens; i és que mai, passats 28 partits, s´ha ocupat la segona posició com ara.

I per què no ser líders?

Si a dia d´avui el Girona no ocupa la primera posició és perquè el Llevant de Juan Ramón López Muñiz està signant un any espectacular. El conjunt granota és líder amb 62 punts, una xifra estratosfèrica. Tot i això, amb aquests mateixos 55 punts, els gironins sí que s´haurien enfilat al capdamunt de la classificació en altres temporades. De les últimes 17, totes les de l´actual, l´ara equip de Pablo Machín seria líder en 11. Per començar, això mateix hauria passat l´any anterior (15/16), jugades 28 jornades. El Girona superaria el Leganés i l´Alabès, que tenien 52 i 49 punts, respectivament, i que acabarien pujant a Primera. Dos cursos enrere (14/15), tres quarts del mateix, perquè el Las Palmas i el Betis, tots dos amb 53, ocupaven les dues primeres posicions.

També la temporada 13/14, que comandaven Eibar i Deportivo amb 49 punts, 6 menys que els que té ara el Girona amb els mateixos partits jugats. Passaria el mateix el curs 09/10. En aquella ocasió, el líder era la Reial Societat, amb 52, mentre que l´Hèrcules era segon amb 51. I un any abans (08/09), superant el Xerez, primer amb 51.

Els mateixos 51 que duia el Recreativo de l´exercici 05/06, que també seria superat pels blanc-i-vermells. Amb el Celta 04/05, líder, el Girona empataria a 55 punts, però l´avançaria en tenir una diferència de gols superior: +24 la dels de Machín, pel +17 dels gallecs. Encara n´hi ha més. Enrere també quedaria l´Sporting, que a la Lliga 03/04 sumava 52 punts i era líder; o el Múrcia 02/03, també amb 52 passades 28 jornades. El Sevilla 00/01 (52 punts) i el Salamanca 99/00 (49), tampoc serien capaços de superar l´actual Girona, pel que haurien perdut la seva condició d´equip capdavanter si els hagués tocat veure´s les cares amb els de Pablo Machín.

Només en 5 ocasions de 17, els de Montilivi mantindrien l´actual segona posició. La temporada 12/13 es veurien superats per l´Elx, que portava 64 punts un cop completats els dos primers terços del campionat. Al curs 10/11 seria el Rayo el que els passaria; els madrilenys en tenien 56 per comandar la classificació. 57 eren els que sumava el Numància 07/08, pel que el Girona també seria segon aquell any; igualment, es veuria avançat pel Valladolid 06/07, que en tenia 59. L´últim registre que millora els 55 punts actuals són els 59 que servien a l´Atlètic de Madrid ser líder passades 28 jornades de l´exercici 01/02.

D´entre els 17 precedents d´aquest mateix segle, només n´hi ha un que deixaria els gironins fora de les dues places d´ascens directe. En només una ocasió, dos equips han batut els 55 punts en aquestes mateixes alçades del campionat. Va ser la temporada 11/12. Llavors, el Deportivo era líder amb 60 punts i el Celta, segon amb 58. L´actual Girona estaria, per tant, a tres punts de la segona plaça. Els dos conjunts gallecs acabarien pujant a Primera aconseguint dues puntuacions d´autèntic rècord: el Deportivo va tancar el campionat amb 91 punts; els de Vigo ho van fer amb 85.

Una previsió de rècord

El Girona ha sumat 55 dels 84 punts que hi ha hagut en joc fins ara, cosa que significa haver-ne pescat el 65,5 per cent. Si aguanta amb aquesta inèrcia fins al final del campionat, els de Machín tancarien la temporada amb una previsió de rècord: 83 punts. Això significaria superar els 82 d´ara fa dos cursos (14/15), fins ara la millor puntuació de tota la història del club a la Segona Divisió A.