I Montilivi va esclatar d'alegria ahir a les 21.51. Girona és de Primera. Un dolç empat entre dos rivals que no es volien fer mal va servir perquè, de cop, un equip i una ciutat oblidessin els plors dels dos últims anys. El Girona jugarà a Primera Divisió per primer cop en els seus gairebé 87 anys d'història i, veient la llarga celebració d'ahir a la nit, que es repetirà aquesta tarda, avui sembla una mica menys impossible arribar a viure un dia on hi hagi més nens gironins que somiïn ser Pere Pons que no pas en Messi o Cristiano Ronaldo. El futbol gironí arriba al capdamunt en el seu millor moment. Més ben preparat i acompanyat que mai. Sense els dubtes entorn del club que persistien quan el Lugo va frustrar l'ascens; i, no menys important, amb el somriure murri que es dibuixa a la cara de molts aficionats gironins quan, parlant sobre el seu equip jugant a Primera, recorden que Montilivi està molt i molt a prop de l'Etihad Stadium del Manchester City.

Amb Montilivi ple amb la millor entrada de la temporada, superant els 9.000 espectadors per primer cop aquest curs, Montilivi va enterrar ahir les amargues nits dels partits contra el Lugo i l'Osasuna per viure una nit, i un empat històric, en el partit més plàcid que es recorda a l'estadi. «Ha de ser un partit on passin poques coses», demanava l'exdavanter del club Barto Pagès en un reportatge en aquest mateix diari en la prèvia del partit. I la realitat és que en varen passar molt poques. Gairebé cap. O només una: que els dos equips necessitaven un empat, el Girona per pujar i el Saragossa per salvar-se, i el partit va acabar donant-ne un a cada un. L'empat més dolç que s'hauria imaginat el Girona. Un resultat que, tot just després que l'àrbitre xiulés el final del partit, es va convertir en poc més que una anècdota. Un apunt en els futurs llibres d'història del Girona. El dia d'ahir no serà recordat perquè Girona i Saragossa empatessin sense gols a Montilivi. El diumenge 4 de juny del 2017 sempre serà la data de l'ascens del Girona a Primera Divisió. Gairebé 87 anys després d'aquella trobada fundacional al Cafè Norat de la Rambla, 25 de juliol de 1930, el futbol gironí tindrà un representant a dalt de tot per primer cop.

El Girona s'estrenarà a Primera Divisió d'aquí a poc més de dos mesos, però, des d'avui fins al tercer cap de setmana d'agost, el club anirà fent passes endavant per seguir creixent en tots els àmbits. El primer a créixer, encara que, de moment, sigui de manera modesta amb dos o tres milers de seients més, serà Montilivi. No creixerà, però, en canvi, el que sí que canviarà serà una plantilla que, estimulada per prop de 40 milions d'euros de drets televisius i amb la rica mà del Manchester City ajudant el club, serà substancialment diferent de la que ahir va celebrar l'històric ascens a Primera Divisió. Un dels grans noms propis de la temporada, Pablo Machín, va deixar ahir prou clara la seva voluntat de seguir a la banqueta del Girona tot i que, en les últimes setmanes, des de diferents punts s'insistia a parlar d'una possible marxa del tècnic a Las Palmas. Amb Machín, o sense, i amb unes quantes o moltes cares noves a la plantilla, el Girona jugarà la temporada vinent a Primera Divisió. Això ja és una realitat.