Estiu de 1982. El Girona acabava de baixar a Regional Preferent. L'ambient al voltant del club, i en els partits a Montilivi, estava lluny del que es viu ara, però, precisament, l'inici d'aquella temporada, un grup de joves gironins varen decidir fundar la Penya Gironina. «Animàvem a l'equip en tots els partits de casa i en molts desplaçaments», recordava ahir un d'ells, Lluís Bosch, ara convertit en el nou president d'aquest grup d'animació que ahir va tornar a néixer en un acte que va deixar petit el Frankfturt Cross del carrer de la Creu. Hi eren moltes cares conegudes del Girona de les dècades dels 80 i 90, anys forts de la Penya Gironina, i de l'actual, amb Àlex Granell, Eloi Amagat i Delfí Geli fent de pont entre les dues èpoques.

«Estic molt content de veure com van creixent les penyes al voltant del Girona, avui amb aquesta refundació, i aviat, amb una de nova que està a punt de veure la llum, però de manera especial d'aquesta Penya Girona, que era la que ens ajudava als jugadors en uns anys en aquell Montilivi on no era tan fàcil veure gent com era», va explicar en el seu discurs Delfí Geli. El president, i exjugador del club a la dècada dels vuitanta abans de ser traspassat al Barça després de marcar 28 gols a Tercera la temporada 88/89, ahir es va trobar envoltat de molts excompanys de vestidor al Girona.

La refundació de la Penya Gironina va transportar ahir el Frankfurt Cross trenta anys enrere. El president, Jordi Geli, l'entrenador, Alfons Muñoz, el capità, Geni Bou, i el golejador, Javi Morata (27), d'aquell equip que quedaria campió de Regional Preferent retornant l'equip a Tercera Divisió en el primer any de vida de la penya no es varen perdre l'acte. Tampoc ho va fer un altre president històric, Miquel Mascort, ni entrenadors com Xavi Agustí, Waldo Ramos o Santi Carrasco. El llistat de jugadors que s'hi varen deixar veure també és molt llarg. Entre d'altres Manel Carbó, Juli Suñer, Paco Montes, Joan Sagué, Toni Soldevila, Manu Muñoz, Toni Soler, Jordi Oliveras...

Gent del Girona que ahir van acudir en massa a la crida d'uns aficionats de pedra picada que, «a petició de molta gent», han refundat una Penya Gironina a la qual «convidem tothom a fer-se'n soci». Aficionats com el mateix Lluís Bosch, Joan Vicens, Jordi Vidal, Josep Moreno, Martí Palahí i Xavier Estrach, que han tirat endavant aquesta nova versió de la Penya Gironina que, en algun cas ells mateixos, havien promogut per donar suport a un Girona que acabava de baixar a Regional Preferent. I ara, amb el Girona a Primera Divisió, mantenen una notable capacitat de convocatòria. Entre jugadors de la vella època i de l'actual com Eloi Amagat. «Cada cop anem a més actes de penyes i que ningú es pensi que això ens fa mandra als jugadors, perquè és la prova que el Girona està més fort que mai i que entre tots el portarem fins allà on volem, que és al més amunt possible», va assegurar.

Acompanyant ahir la refundada Penya Gironina hi havia representants de la resta de deu penyes del club. Començant per la Immortal, fundada uns anys més tard que la Gironina i que durant bastant temps van ser les dues úniques, i per algunes de les altres que s'han anat creant en les últimes temporades. Entre unes i les altres, el Girona de Primera Divisió té ara mateix 11 penyes oficials.