Partit molt interessant el que es disputarà avui a Montilivi. S'enfronten dos equips situats a la part mitja alta de la classificació, sense cap mena de pressió per assolir nous reptes. Girona i Betis poden jugar un partit vistós per a l'espectador i transcendent per al desenllaç en la disputa per les places que donen accés a competicions europees. Tan per als catalans com per als andalusos el fet de poder jugar a Europa seria un premi a la gran temporada que estan realitzant. Competiran per aquestes places amb dos equips molt experimentats, Vila-Real i Sevilla, i caldrà veure com es desenvolupa el tram final de campionat.

Un Betis en plena forma

Els andalusos arriben a Montilivi en el seu millor moment, en les últimes jornades han acumulat quatre victòries seguides i s'han instal·lat a la cinquena posició de la taula classificatòria. Sens dubte, l'equip de Quique Setién ha progressat a mesura que la Lliga ha anat avançant, amb una idea de joc molt particular i una aposta pel futbol ofensiu i de toc. L'entrenador nascut a Santander ha aconseguit que el seu equip jugui de la manera que li agrada. El Reial Betis aplica un sistema de joc similar al del Girona, tres centrals al darrere, quatre jugadors a la línia del mig camp, dos mitges puntes i un davanter centre. Amb la baixa per lesió d'Antonio Adan, la porteria l'ocuparà Dani Giménez. Sens dubte es tracta d'un canvi important ja que l'exporter del Reial Madrid estava protagonitzant una bona temporada. Al darrere s'està consolidant la tripleta formada per Aïssa Mandi a la dreta, líder de l'equip en passades executades, l'exblaugrana Marc Bartra a l'eix i el jugador amb passat a l'Espanyol Jordi Amat, que ocupa l'esquerra. Per al partit d'avui Amat no podrà jugar en estar sancionat. Com a central cal destacar el bon rendiment que estava donant el gironí Zou Feddal, que actualment s'està recuperant d'una lesió però que quan estava disponible era un dels fixos a l'eix de la defensa; actualment és un jugador consolidat a la Primera Divisió. El Betis és un equip que defensivament ha tingut problemes ja que assumeix riscos tant en la zona d'inici com en la de creació. Al centre del camp destaquen jugadors com Javi García, el mexicà Andrés Guardado i Fabián Ruiz com a jugador que aporta equilibri defensiu; de fet, és el jugador de l'equip que més pilotes ha recuperat. A bandes, Antonio Barragán i Héctor Junior són els responsables de donar profunditat i amplitud, els dos jugadors s'encarreguen d'ocupar els dos carrils.

Bon atac

Ofensivament destaca com a golejador Sergio León, jugador que es mou molt bé a l'espai, amb bon canvi de ritme tant en conducció com en desmarcatges a l'esquena dels centrals i bon rematador; amb onze gols aconseguits, serà una amenaça constant per als defenses del Girona. Cal destacar la presència en els últims partits del jugador sorgit del futbol base bètic Loren Moron. El futbolista ha marcat cinc gols en els nou partits que porta al primer equip, davanter que pot jugar d'inici o bé pot ser un recanvi per als minuts decisius del partit. Rubén Castro o el mateix Loren poden convertir-se en variables ofensives que permetrien modificar el sistema de joc i fer que el Betis jugués amb dos davanters centres. Per darrere el punta pot jugar Ryad Boudebouz, jugador que caldrà vigilar sobretot quan arriba en carrera des de segona línia d'atac.

Cal recuperar el treball defensiu

El Betis és un dels equips que millor juga quan té la possessió de la pilota. Els de Setién han tingut percentatges de possessió elevats i la gran majoria de partits han dominat el ritme de joc. Es tracta d'un equip que elabora molt des de la zona d'inici, té la capacitat d'enllaçar moltes passades entre els seus jugadors i combina molt bé el joc interior i exterior. Els sevillans voldran tenir el control per poder dominar; per contrarestar-los, els gironins hauran de pressionar molt bé. La primera solució és anar a realitzar una pressió alta quan el seu porter es disposi a iniciar el joc, caldrà arriscar, ser valents i saltar en tot moment de zona per poder condicionar l'adversari. L'altra fórmula passa per, quan els locals tinguin de la pilota, la mobilitat en atac ha de ser constant, cal buscar amplitud a les dues bandes, en els passadissos interiors han d'aparèixer els jugadors d'enllaç i no es pot perdre la pilota amb facilitat ja que avui recuperar-la pot costar més que en altres ocasions. Després de la derrota tan contundent que va patir el Girona en el desplaçament a Sant Sebastià s'ha de recuperar la fiabilitat defensiva, serà necessari augmentar l'agressivitat i la concentració, l'objectiu inicial ha de ser el de deixar la porteria a zero una altra vegada.

Una jornada important

El partit d'avui pot significar un nou punt d'inflexió per al Girona. La dinàmica de les últimes jornades ha fet que l'equip sumés un punt de nou possibles. Avui es podria trencar de forma positiva si els de Pablo Machín tenen la capacitat de superar l'equip sevillà. Demà hi ha un Sevilla-Vila Real, per tant estem en una jornada on s'enfronten entre ells els quatre equips que lluiten per les places europees. No és el moment d'abaixar els braços, l'equip arriba amb les forces molt justes al final del campionat però l'aspecte psicològic ha de ser fonamental a l'hora de fer tirar el grup. L'onze tipus que ha utilitzat Pablo Machín ha rendit a un nivell espectacular, ha portat l'equip a la salvació més aviat del que es podia esperar però en els darrers enfrontaments ha mostrat un punt de cansament i debilitat. Caldrà veure si avui l'entrenador sorià torna a alinear els mateixos de sempre ho bé prefereix donar entrada a algun jugador de refresc. Potser seria un bon moment per donar entrada a futbolistes com Marc Muniesa, David Timor o Aleix Garcia, una petita revolució a l'equip inicial podria ser positiva i també serviria per provocar una activació positiva a la plantilla.